Karpaltunnelsyndrom som gravid – så lindrar du besvären
Graviditeten påverkar kroppen mycket och det handlar inte bara om växande mage och trötthet, även nerver och leder påverkas av vätskan i kroppen. Här är allt du behöver veta om karpaltunnelsyndrom under graviditeten.
Vaknar du med domnade fingrar eller en pirrande känsla i händerna? Då kan du ha drabbats av karpaltunnelsyndrom. Under graviditeten är det vanligare än många tror att drabbas av syndromet, och det kan vara både irriterande och smärtsamt.
Under graviditeten går kroppen igenom en hel del förändringar. Det handlar inte bara om växande mage och trötthet – även nerver och leder påverkas av den ökade mängden vätska i kroppen. Och just det där extra vätsketrycket kan trycka på medianusnerven i handleden, vilket leder till det vi kallar karpaltunnelsyndrom.
Vad är karpaltunnelsyndrom?
Karpaltunnelsyndrom uppstår när medianusnerven, som går genom handleden, utsätts för tryck. Nerven löper genom en smal passage som kallas karpaltunneln, och när svullnad eller inflammation ökar trycket i tunneln kan det orsaka domningar, stickningar och svaghet i handen och fingrarna.
Hos gravida är karpaltunnelsyndrom relativt vanligt, främst från sjätte graviditetsmånaden och framåt. Orsaken är hormonförändringar under graviditeten. Obalansen i hormonerna påverkar kroppens vätskebalans och kan göra att det samlas mer vätska i kroppens vävnader. Det kan i sin tur orsaka tryck på nerven.

Hur vet man om man har karpaltunnelsyndrom?
Karpaltunnelsyndrom ger ofta en känsla av domningar, stickningar eller pirr i fingrarna, särskilt i tumme, pekfinger och långfinger. Många upplever att symtomen förvärras på natten eller efter att ha använt handen en längre stund. I vissa fall kan det också leda till svaghet i handen, vilket gör det svårare att greppa saker.
Om du misstänker att du har karpaltunnelsyndrom kan du testa genom att försiktigt böja handleden och se om symtomen förvärras. Om besvären är ihållande är det alltid bra att rådgöra med en läkare eller barnmorska.
Hur vanligt är karpaltunnelsyndrom?
Det är svårt att säga exakt hur många som drabbas av syndromet, forskning visar däremot att upp till 60 procent av gravida kvinnor kan uppleva symtom på karpaltunnelsyndrom i någon grad, enligt Fascia klinkerna. Syndromet är särskilt vanligt under andra och tredje trimestern när kroppen håller mer vätska. Vissa kvinnor får milda symtom som försvinner snabbt efter förlossningen, medan andra kan ha mer uttalade besvär.

Hur lindrar man besvären?
Upplever du svåra besvär av karpaltunnelsyndrom, finns det ett par enkla sätt att lindra dessa.
- Handledsstöd – Att använda ett handledsstöd på natten kan hjälpa till att hålla handleden i en neutral position och minska trycket på nerven.
- Undvik böjda handleder – Försök att undvika att böja handlederna för mycket, särskilt när du sover.
- Handövningar – Milda stretch- och styrkeövningar kan förbättra cirkulationen och minska stelhet.
- Kyla och värme – Vissa upplever lindring genom att alternera mellan kyla och värme på handleden.
- Massage – Mjuk massage kan minska spänningar i handen och handleden.
- Högläge – Att hålla händerna högt, särskilt vid svullnad, kan minska trycket i karpaltunneln.
Besvären försvinner av sig själv
Om du har fått besvär under din graviditet försvinner symtomen oftast en tid efter förlossningen. Du kan tillfälligt använda ett handledsstöd som gör att det känns bättre.