Lägg detta i kaffekoppen – för att inte bli sjuk
Många känner nog igen sig att att morgonkoppen med kaffe är ett viktigt inslag i vardagen. Här är ett knep som gör att du kan dricka kaffet med riktigt gott samvete...
Kaffe är en dryck som är älskad världen över. Varje år konsumerar varje svensk mer än sju kilo kaffe, enligt Fairtrade Sverige. Det gör att svenskarna är världens tredje mest kaffedrickande land.
Kaffe är visserligen gott, men det är inte inte den hälsosammaste av drycker. Här är ett knep som gör kaffet både godare och nyttigare.
MISSA INTE: Gör inte det här med dina jordgubbar – då ruttnar de direkt
Var kommer kaffet från egentligen?
Kaffe produceras i dag i mer än 70 länder, vilket innebär att hela 25 miljoner människor försörjer sig genom kaffeodling. Länderna med allra störst export är Brasilien, Vietnam och Colombia – men kaffebusken hade faktiskt sitt ursprung i Etiopien.
MISSA INTE: Rengör ugnen på 10 minuter – med ingrediensen du har hemma

Lägg en tesked av detta i kaffet – din kropp kommer tacka dig
En något oväntad kombination sprider sig snabbt på TikTok. Man menar att kaffe och kakao är en perfekt kombo, eftersom koffeinet från kaffet och teobrominet från kakaon skapar en mix som boostar energin och koncentrationsförmågan.
Kakao har faktiskt flera fördelar för hälsan. Enligt Blodtrycksdoktorn innehåller kakao nämligen polyfenoler, som är en form av antioxidant. Polyfenoler är antiinflammatoriska och främjar nivåerna av kvävgas i kroppen. Det får kroppen att slappna av och kan därför minska risken för högt blodtryck.
Även Kurera skriver att kombinationen mellan kaffe och kakao är bra. Dels för att det är gott – men också för att kakao är bra för människans kognitiva förmågor, innehåller järn och magnesium, samt är bra för hjärtat. Andra sätt att få i lite extra vitaminer i morgonkaffet kan vara att addera lite kanel, ingefära eller macapulver.
Välj rätt kakao – så ska du tänka
Låter kombinationen av kaffe och kakaopulver intressant ska man tänka ett extra steg innan man häller ner vanlig kakao från matbutiken. Det är nämligen skillnad på "vanlig" kakao och "raw" kakao. Den råa versionen, som ofta finns i hälsokostbutiker, är nämligen mindre bearbetad har därför fler näringsämnen.
Vanligt kakaopulver från mataffären fungerar givetvis, men den kan innehålla tillsatser och är inte lika potent. Så nästa gång du brygger ditt kaffe, testa att röra ner en tesked rå kakao. Din hjärna och dina smaklökar kommer sannolikt tacka dig. Det är ingen komplicerad vetenskap, bara en god kopp kaffe!
MISSA INTE: Gör aldrig detta med äggkartongen – kan vara livsfarligt

LÄS MER: