Pfizer testar coronavaccin på 5-åringar – så skiljer sig dosen

Pfizer-Biontech säger att deras covidvaccin är säkert även för barn i åldrarna 5-11 år. Dosen är anpassad till mindre barn – och företaget kommer inom kort presentera resultaten av sina tester.

Genrebild. Personerna i bilden har inget med artikelns innehåll att göra.

Här hittar du aktuell information om covid-19

Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 är idag godkänt att användas på barn från 12 år och upp. Redan innan höstlovet kommer 12-15-åringar att erbjudas vaccination genom skolorna med vårdnadshavarens godkännande.

Pfizer-Biontech redo att vaccinera yngre barn

I ett pressmeddelande som Pfizer-Biontech går ut med, testar de sitt vaccin på yngre barn – ända ner till 5-åringar. Detta rapporterar bland annat GP. Även Moderna testar sitt vaccin på yngre barn, men dosen är anpassad till 6-11-åringar.

Så skiljer sig dosen från vuxenvaccinet

Dosen som tas fram är anpassad för yngre barn i åldrarna 5-11 år. Den är svagare än det vaccin som erbjuds större barn och vuxna. Dosen är ungefär en tredjedel mindre än vuxendosen. Det är fortfarande aktuellt med två doser, även för barnen.

Biverkningarna likvärdiga eller mindre

Biverkningar som hittills har kunnat rapporteras i testerna på barn är likvärdiga eller mindre än vuxendosen. Ömma armar, feber och värk hör till de vanliga biverkningarna, som sedan avtar.

Då kommer yngre barn kunna vaccinera sig mot covid-19

Resultatet av Pfizer-Biontechs tester kommer presenteras senare i år, under fjärde och sista kvartalet under 2021. Det är dock ännu inte klart när vaccinet sedan kommer lanseras om resultaten skulle se lovande ut. I dagsläget är det inte heller aktuellt att vaccinera yngre barn, säger bland annat Hans Boman som är smittskyddsläkare:

– Det är inte aktuellt i Sverige idag. I en del andra länder har man diskuterat det, men det ligger i så fall i framtiden här, säger han till SVT.