Elgiganten2
I samarbete med Elgiganten
– För många är det en självklarhet att stänga av värmepumpen när de går till jobbet eller reser bort över helgen – allt för att spara pengar. Detta rekommenderar vi inte, säger Einar Gulbrandsen, ansvarig kommunikatör på NOVAP - en oberoende organisation som arbetar med att förbättra kunskapen om värmepumpar.
Bristen på kunskap kan hindra användaren från optimal energibesparing. Här är våra 5 bästa tips på hur du kan göra din värmepump mer effektiv:
1. Lär upp familjen
Se till att hela familjen känner till alla inställningar och vet hur man använder dem. Ju fler som vet hur systemet fungerar, desto enklare är det att använda det rätt.
2. App eller fjärrkontroll?
Att skifta mellan app och fjärrkontroll kan vara förvirrande och det är lätt hänt att inställningarna på värmepumpen ändras – speciellt om det finns fler användare. Använd antingen appen eller fjärrkontrollen, men inte båda.
3. Undvik autoläge
Använd värmeläge eller kylläge, men undvik autoläge. Autoläge innebär nämligen att värmepumpen kan börja kyla när du exempelvis eldar i öppna spisen. Det enda autoläge du bör använda, är för val av fläkthastighet.
4. Komplettera med andra värmekällor
Andra värmesystem är också användbara och nödvändiga under kalla dagar. Om du bor i flervåningshus har du troligtvis ett kompletterande värmesystem. Ställ in temperaturen för detta några grader lägre än för din värmepump. På så sätt kan du vara säker på att värmepumpen alltid jobbar maximalt.
5. Håll rent!
Rengör det interna filtret en gång i månaden, eller oftare om du har husdjur. Igentäppta filter reducerar värmepumpens effekt och gör den mer högljudd. Om du upplever reducerad effekt eller konstiga ljud, ska du kontakta serviceavdelningen.
Tips inför ditt köp av värmepump
Att installera en värmepump är bra både för miljön och ekonomin, men enligt NOVAP kan du göra mer än så för att få ut det mesta av din värmepump och spara pengar:
- Installera inomhusdelen i det största rummet. Fläkten ska blåsa i rummets längdriktning.
- Använd kompletterande värmesystem om du bor i flervåningshus.