Så får du ditt barn att sova i egen säng
Så får du ditt barn att sova i egen säng - Foto: Pexels

Så får du ditt barn att sova i egen säng – tipsen som funkar

Övergången från att samsova med sitt barn till att barnet ska börja sova i egen säng, kan kännas svår och jobbig. Men oroa dig inte, det är inte så tufft som det låter. Här är sex tips som hjälper er på traven.


Att få sitt barn att sova i egen säng kan ibland kännas som att försöka tämja en liten nattlig ninja. Ena sekunden ligger de i sin egen säng, nästa har de smugit sig över till din. Många föräldrar har varit där – du vaknar med en fot i ansiktet, en arm över magen och undrar hur det ens är möjligt att någon så liten kan ta upp så mycket plats.

Men oroa dig inte! Det går att vänja barn vid att sova själva, och det behöver inte vara en kamp fylld av tårar och sömnlösa nätter. Med lite tålamod kan du hjälpa ditt barn att trivas i sin egen säng – och samtidigt få tillbaka ditt eget sovutrymme. 

– Alla ska ha sina egna regler och göra det som känns bäst. Tycker man om att ha sina barn i sängen ska man njuta av det och låta barnen stanna så länge de vill, har barnpsykologen Margit Ekenbark tidigare sagt till Familjeliv om hur länge barn ska sova i samma säng som sina föräldrar. 

Foto: Envato.com

Förberedelser

Det är ett stort steg för barnet att börja sova i egen säng, speciellt om barnet sovit ihop med föräldrarna en längre tid. Därför är det viktigt att få barnet att känna sig trygg och bekväm med att sova i egen säng. Då kan det vara till hjälp att få både sovrummet och sängen vara lockande att sova i.

För att göra övergången spännande låt barnet vara med och välja sängkläder, kuddar och annat som hör sovrummet till, detta gör att barnet kan känna ett slags ägandeskap av rummet.

En tydlig sovrutin 

Rutiner är A och O för alla barn, likaså när det gäller sömnen och barnens sovvanor. Sovrutinen inkluderar allt från att byta om till pyjamas, borsta tänderna tillsammans, läsa en bok eller sjunga en vaggvisa. Redan ungefär 30 minuter till en timme innan det är dags att sova kan man börja prata om att det snart är dags. 

Stegvis förändring och trygg miljö

Att gå från noll till hundra kanske funkar för vissa barn, men andra barn känner trygghet genom att förändringen sker stegvis. Om barnet är van att sova med dig kan du börja processen genom att ligga bredvid barnet i sängen tills det somnar, för att sedan förflytta dig till en stol i rummet och sedan behöver du inte vara i rummet alls men fortfarande inom hörhåll. Till slut kommer barnet vara trygg nog att det inte ens det behövs. 

Att sovrummet är en trygg plats för barnet är också viktigt. Det kan du skapa med enkla medel: En mysig nattlampa, gosedjur eller spela lugnande musik. 

Foto: Pexel.com

Gör inte detta när barnet vaknar under natten

I början kan det hända att barnet vaknar upp under natten och känner sig orolig, och kommer in till ditt rum och lägger sig i föräldrarnas trygga säng. Då är det viktigt att du som förälder är konsekvent med att inte låta barnet sova kvar. Gå istället med barnet tillbaka till sin egen säng och natta om hen. Det här kan vara svårt, speciellt om barnet är oroligt eller ledset, men dessa rutiner är viktiga för att skapa förändringen. 

– När barnet kommer på natten måste man vara bestämd och bära tillbaka honom eller henne till den egna sängen. Där tröstar man och går sedan tillbaka och lägger sig i sin egen säng, har barnpsykologen Margit Ekenbark tidigare sagt till Familjeliv. 

Ge beröm och belöningar

Det är en stor bedrift för barnet att somna och sova i egen säng – visa du tycker barnet är duktigt. Beröm ditt barn när hen lyckas somna i sin egen säng för att förstärka det positiva beteendet – det kommer ge barnet självförtroende och vilja att fortsätta. 

Triggas ditt barn av poängsystem är det en ypperlig idé att inför det i detta sammanhang. Ge barnet poäng för varje natt hen somnar i sin egna säng. När barnet uppnått ett visst antal poäng kan hen lösa in det mot några bitar godis eller en leksak. 

Ha tålamod! 

Som förälder kan övergången kännas frustrerande men det kan ta tid att ändra barnets sovvanor. Ha tålamod och var konsekvent med de nya rutinerna, även om det ibland kan locka att gå tillbaka till gamla vanor för att få en god natts sömn.

/
/
stats