Många föräldrar funderar på när det är lämpligt att introducera olika livsmedel till sitt barn, och smörgåsrån är en av de vanligare frågorna. Det är enkelt att ge, lätt att hålla i för små händer och det är liten risk för att de små liven ska sätta i halsen. Men när kan man egentligen introducera smörgåsrån till de allra minsta?
När kan man börja ge bebisen riktig mat?
De flesta barn är redo att börja med smakportioner någon gång mellan 4 och 6 månaders ålder, men det är viktigt att följa barnets egen utveckling. Livsmedelsverket rekommenderar att man börjar introducera mat tidigast vid 4 månader – men då bara små smakprover, i väldigt små mängder. Det handlar mer om att vänja barnet vid nya smaker och konsistenser än att ersätta bröstmjölk eller modersmjölksersättning.
Till en början räcker det med ungefär en halv tesked åt gången. Maten bör vara mjuk, lätt att svälja och gärna mosad eller mixad. Bra exempel på första smakprover är:
- Mosad potatis, morot eller palsternacka
- Mosad banan eller avokado
- Osötad fruktpuré
- Gröt anpassad för små barn
I början är det bra att hålla sig till en ingrediens i taget för att se hur barnet reagerar, både vad gäller smak och eventuell känslighet. Smakportionerna kan ges vid sidan av amning eller flaskmatning, och successivt kan mängden ökas i takt med att barnet visar intresse och vilja att äta mer.

Varför är smörgåsrån bra?
Smörgåsrån är en klassiker i skötväskan. Det är både lätt att ta med och verkar vara oemotståndligt för de små. Det är dock inte det mest näringsrika man kan ge – men som tillfällig "nödraket" när inget annat funkar eller när du vill underhålla din bebis medan du själv njuter av en kaffe i solen? Ja, då är det en räddare i nöden.
När kan man börja ge smörgåsrån?
Det är en fråga många nyblivna föräldrar ställer sig. Smörgåsrån är perfekt för små eftersom de smälter i munnen och risken för att de ska sätta i halsen är liten.
I Familjelivs forum är det en orolig förälder som ställer frågan:
"Är det helt ofarligt att ge bebisar smörgåsrån? Vet att de liksom smälter i munnen, men är rädd att massan kan sätta sig i halsen, eller att hon biter av en stor bit som sätter sig. Hon är 5 mån."
Det är flera personer som berättar om sina erfarenheter och när deras barn började snacksa på smörgåsrån.
"Jag har givit båda mina barn smörgåsrån utan problem."
"Du kan ta det lugnt det är inget farligt alls men man behöver ju inte lämna barnet ensamt oavsett vad det äter. Min son var 4 månader när han började äta smörgåsrån och han älskade det."
"Ge henne i små bitar till en början. Jo det kan gegga ihop sig i munnen på dem, så man får vara lite uppmärksam som med allt annat..."
Det är helt normalt att vara orolig. Enligt uppgifter från Livsmedelsverket är det helt okej att börja introducera smörgåsrån till bebisar vid 6 månaders ålder.

Viktigt att tänka på när du introducerar ditt barn till mat
- Socker och salt: Kolla innehållsförteckningen! Välj helst rån utan tillsatt socker och med så lite salt som möjligt.
- Överdriv inte: Smörgåsrån är mer kul än näring. Låt det inte ersätta vanlig mat – tänk mellis eller "snack" på språng. Men att ständigt ha något i munnen är inte bra för barnets tänder eller för matlusten.
- Alltid under uppsikt: Precis som med all annan mat i den här åldern – håll koll när bebisen äter, så att det inte fastnar på fel ställe.
