"Min kille friar inte – måste jag hjälpa honom med det med?" Experten svarar

Läsaren tycker att sambon är oromantisk och tråkig. Läs relationsexperten Charlotte Sanders råd här!

Genrebild. "Varför friar han inte?" undrar läsaren.
Maila Charlotte din relationsfråga här!

Läsaren anser att hennes sambo är oromantisk och tråkig som aldrig friar. Måste hon hjälpa honom även med det, undrar hon? Charlotte Sander är Familjelivs relationsexpert och går att boka rådgivning med på relationsexperten.se – här är hennes svar på läsarens fråga!

Läsarfrågan: "Varför friar han inte?"

Jag och min kille (läs: sambo) har varit tillsammans i sju år. Vi har inga barn ihop för vi har satsat på egna ”karriärer” först. Men nu börjar jag tycka han är riktigt tråkig som inte känns spontan och romantisk.

Varför friar han inte till mig? Måste jag hjälpa honom med det med? Jag kan ju inte be honom fria till mig, det vore jätteoromantiskt… ??

/Frida

Relationsexpertens svar: "Ni har fastnat lite"

Hej Frida, det är ju ganska lång tid ni varit och där ni satsat på era egna karriärer skriver du. Jag tänker att det kanske inte är så konstigt då om det varit prio och ni båda har varit överens om det.

Lyssna in honom – vad längtar han efter?

Det första som behöver ske tänker jag är att du uttrycker din längtan efter både spontanitet och romantik. När man gör det så behöver man fokusera mer på känslan än att ta upp olika situationer där du tycker han är tråkig – det kan lätt väcka ett försvar och att han kanske blir undvikande. När du uttryckt det så blir det viktigt att lyssna in honom – vad längtar han efter – kan han också känna saknad av när det var mer spontant och romantiskt.

Det kan ju vara så att ni fastnat lite och inte når varandra i empatiska kommunikation och behöver ta upp det mer igen – för att nå varandra känslomässigt och sedan kunna se vad var och en behöver.

Väck tanken

Jag tycker inte det låter så roligt om du ska "hjälpa" honom med det men däremot så kan du väcka tanken hos honom att du längtar efter att få ta nästa steg. Har du funderat på att du kan fria till honom? Det kan ju vara hur romantiskt som helst.

Lycka till, Charlotte Sander