4 tips: Så får du din oromantiska kille att skärpa till sig

Så får du din oromantiska kille att skärpa till sig. Foto: Pexels
Så får du din oromantiska kille att skärpa till sig. Foto: Pexels

En relation kräver sin spontanitet och romantik för att den ska kunna spira länge. Men vad gör man egentligen om man tycker att ens partner ligger lite väl på latsidan?

Läsaren: “Alltid jag som tar romantiska initiativ”

Familjelivs läsare ställde följande fråga till parterapeuten Gerd Elliot:

“Hej! Under det första året jag och min kille var tillsammans var han helt underbar mot mig. Han gav mig jättefina rosor lite då och då, vi gick på caféer och gjorde roliga saker tillsammans. Det senaste två åren har han inte alls varit lika romantisk och gjort någonting för mig.

Det är alltid jag som ska ta egna initiativ, hans bortförklaring är "det är ju du som är kreativ".

Familjelivs forum

Vad tror du? In och diskutera med andra skeptiker. Romantiska killar – finns ni?

Det enda jag vill är att han ska uppmärksamma mig. Det behöver inte vara något stort alls eller kosta så mycket pengar, han är väldigt sparsam. Det skulle räcka med en ros, det kostar ju max 30 kr. Är det för mycket begärt? Han tänker liksom inte själv, det är jag som måste tänka åt honom. Vi har olika åsikter om nästan allt och tycker knappt om att göra samma saker vilket gör mig frustrerad eftersom han är min partner och jag vill göra saker med honom som en kompis. Detta gör mig riktigt deprimerad!”

Parterapeuten svarar: “Er relation kan hamna i kris”

Svar från Gerd Elliot, parterapeut och relationsexpert:

Hej! Det kan vara så att du är ledsen för att du inte känner dig älskad och uppskattad av din pojkvän längre. Man behöver fortsätta att uppvakta varandra och inte sluta med det efter första förälskelsetiden. Du blir den som driver på i er relation och det är alltid tröttsamt.

Ni verkar ha hamnat i fastlåsta roller med varandra. Han tar kanske mer ansvar för er ekonomi och du blir den som vill hitta på saker. Det finns inget annat sätt än att ni pratar igenom er relation med varandra, vad ni önskar och behöver och vad ni vill ändra på. Eftersom du är ledsen så behöver verkligen din pojkvän ta det på allvar. Det går inte att låta bli eftersom er relation då kan hamna riktigt i kris.

Läs också: “Vi har inte sex längre” Parterapeuten om förhållanden utan sex

Så får du din partner att ta fler romantiska initiativ

1. Prata om dina känslor

Genom att prata med din partner om hur du känner inför den obefintliga romantiken i er relation kan du göra honom mer uppmärksam på hur det får dig att känna dig. Berätta med ord hur du vill bli uppskattad, och att det gör dig ledsen – och kanske uttråkad? – om han inte är lite med romantisk.

2. Visa att du inte kräver mycket

De allra flesta kräver inte mycket. Kanske är det en kopp kaffe på sängen, en godispåse på en tisdag “bara för att”, en bukett tulplaner från ICA efter jobbet – ett spontant biobesök? Vad spelar det för roll om filmen inte var bra, det viktiga är ju att ni kom ut tillsammans!

3. Så frön hos kompisarna

Lyssnar din oromantiska pojkvän mer på sina kompisar? Testa prata med någon av dem och be dem uppmuntra din kille att ta mer romantiska initiativ.

4. Uppmuntra de små sakerna

Kanske gör din oromantiska pojkvän egentligen små gester i vardagen som är lite romantiska ändå? Fundera över hur din kille beter sig överlag – finns det sätt han visar uppskattning på som du helt bortser ifrån? Även om det kanske inte duger i längden, så kan du visa att du ser att han gör små saker i vardagen för er. Det kanske uppmuntrar honom att göra fler, och större, saker för dig och er!