”Min pappa har inga vänner: Hur får jag honom att blomma igen?”

ENSAMHET. Läsaren oroar sig för sin pappa som sällan kommer ut på sociala aktiviteter. Hur ska han hjälpa sin pappa? Charlotte Sander är relationsexpert och svarar på läsarfrågan.

Genrebilder. Läsaren är orolig för sin pappa som inte kommer ut på sociala aktiviteter.
Maila Charlotte Sander dina relationsfrågor!

Att se sina föräldrar åldras kan vara tufft. Speciellt om de inte är så aktiva pensionärer och kanske inte kommer ut på så mycket skoj i pandemitider. Hur får man sin gamla pappa att blomma igen? Det undrar signaturen "Josef" som ber relationsexperten Charlotte Sander om råd.

Charlotte Sander är relationsexpert. Vill du boka konsultation med henne? Då kan du göra det här!

Läsarfråga: "Min pappa har inget socialt liv över huvud taget"

Hej!

Jag är orolig för min pappa som inte verkar ha några vänner eller eget socialt liv över huvud taget. Han och mamma är gifta sen lång tid tillbaka och hon kör med honom som en disktrasa kan jag tycka (men visst jag älskar henne med). Han har inga egna vänner och allt de kommer ut på är på hennes initiativ. Hur kan jag, som vuxet barn, få min pappa att blomma igen?

/Josef

Relationsexperten svarar: "Ta reda på vad han längtar efter"

Hej Josef, det här blir ju lite känsligt för vi vet ju inte riktigt hur par har det –egentligen. Kanske de kommit överens om och trivs med att ha det som de har det? Det kan ju också vara så att din pappa är mer introvert och faktiskt kanske också trivs med att mamma bestämmer.

Vad tyckte han var roligt förut?

Men, om du märkt att han sagt något och verkar missnöjd, då skulle jag i första hand försiktigt fråga och se om det finns någon substans i dina tankar. Gör det det, så blir nästa steg att kanske backa bandet och vara nyfiken och intresserad av vad han tyckt varit roligt förut och/eller vad han längtar efter nu.

Introducera en ny aktivitet ni kan göra tillsammans

Du verkar bry dig på ett fint sätt om dina föräldrar så kanske du kan introducera någon ny aktivitet där du och pappa gör något? Kanske han öppnar upp mer när han får göra något kul och det bara är ni.

Hör också med din mamma om hur din pappa mår

Om du har en bra dialog med din mamma så kan du prata lite med henne också hur hon upplever det att vara den som tar initiativ. Kanske hon också längtar efter något annat, att pappa ska ta fler initiativ och att hon får göra egna saker själv eller umgås mer med väninnor etc.

Stort lycka till och varma hälsningar, Charlotte Sander, relationsexperten.se