Nattningsrutiner - så får du ditt barn att somna

Tar nattning av ditt barn hela kvällen? Testa våra tips som kan hjälpa ditt barn att sova snabbare.

7 bra sätt att natta barnen

Rutiner för att natta barn

Ibland kan det vara svårt att få barnet att varva ner när det är dags för sängen. Det kan bli bråk och skrik, barnet vill göra vad som helst för att undvika nattningen. Som förälder kan det vara stressigt att inte kunna somna sitt barn, så vi kommer med några handfast tips på vad du kan prova för kvällsfriden.

7 Tips för en lugnare nattning

Ibland så får man inte till det när det gäller barn och sin nattning, men här kommer det några tips om hur du kan få till nattnings-rutiner för dig och ditt barn.

1: Starta rutinen direkt

Lättast är att man startar med rutinen direkt då barnet är litet. Barn i tidig ålder förstår mer än man själv tror och är viktigt för barn att ha rutiner i vardagen.

2: Dämpa ljusen och svalt i rummet

Att ha lite mörkare i sovrummet gör mycket för att vi alla kan slappna av mera och det gäller även för barnen, även att ha svalt i rummet får kroppstemperaturen att gå ner hos barnen vilket gör att de blir mer avslappnad och sover bättre.

3: Vara trygg

Det är viktigt att barnet känner sig trygg när han/hon ska sova, en snuttefilt eller en nallebjörn gör det lättare om barnet har det behovet. Gör det bekvämt för ditt barn så barnet kan i lugn och ro somna för egen hand, bara att du finns där för ditt barn är också en trygghet.

4: Varva ner i tid

Busiga barn måste varva ner innan det är dags för sängen. Varva ner tillsammans och prata med varandra om hur dagen har varit kan vara ett tips på nedvarvning. Här kan du läsa tips om vad du kan fråga barnet. Det här tipset låter ganska självklart men det är lätt hänt att det blir "så! Nu ska vi sova!" också vill man att barnet ska vara redo för sängen - för att du är redo. Det är bättre att sakta varva ner, förvarna barnet i god tid innan barnet ska göra sig redo för sängen.

5: Läsa sagor

Att läsa sagor är inte bara för mindre barn, det finns böcker för alla åldrar. Att vara nära och läsa en bok tillsammans gör att barnet också slappnar av och känner sig trygg med din närvaro. Även sagor gör att barnets talförmåga utvecklas bättre.

6: Skärmfritt

Nu för tiden är det mycket skärmtittande, lägg ifrån plattan eller mobilen någon timme före läggdags. Det blå ljuset från skärmen stör nämligen insomningen och sömnkvalitén hos barnet.

7: Positivt i sovrummet

Gör sängen till en positiv känsla för barnet. Prata till ditt barn om hur skönt det är att lägga sig. Bygg upp en positiv känsla i rummet och beskriv att det är härligt med en varm säng, en skön och gosig kudde och ett mysigt täcke.

LÄS MER:

Sömn för barn 2-4 år

Sömn för barn 1-2 år