Överväger du skilsmässa? Detta ska du tänka på

Att fundera över om man ska skilja sig är en komplex process som involverar många faktorer och känslor. Det finns inga fasta regler för att fatta detta beslut, men det finns viktiga aspekter att överväga.

Det finns flera saker att tänka på när du överväger en skilsmässa.

1. Kommunikation med din partner 

Ett första steg är att kommunicera öppet med din partner om de problem du upplever i äktenskapet. Det är viktigt att ge din partner chansen att förklara sin synvinkel och att diskutera problemen på ett icke-anklagande sätt.

2. Viktiga frågor att ställa dig själv 

Innan du fattar ett slutgiltigt beslut, bör du överväga vissa avgörande frågor, som till exempel om ni någonsin har agerat som ett team, dina känslor för din partner, och om ditt beslut är emotionellt eller logiskt grundat.

7 komplimanger du MÅSTE sluta ge ditt barn

3. Tecken på att skilsmässa kan vara rätt val 

Vissa tecken kan tyda på att skilsmässa är ett lämpligt alternativ. Till exempel om du känner att du skulle må bättre ensam, eller om dina behov inte blir tillgodosedda i äktenskapet.

4. Förberedelser inför skilsmässa 

Om du bestämmer dig för skilsmässa är det viktigt att inte stressa igenom processen. Ta dig tid att förstå dina rättigheter och överväga hur varje beslut påverkar alla inblandade.

5. Vad innebär skilsmässemedling? 

Medling är en strukturerad förhandlingsform där en neutral medlare hjälper parterna att nå en överenskommelse. Medlaren tar inte ställning utan hjälper parterna att identifiera och övervinna hinder för att nå en uppgörelse.

Skapa ett släktträd med familjen – så gör du

6. Tid och kostnad för skilsmässemedling 

Skilsmässemedling kan variera i tid och kostnad beroende på målets detaljer och parternas önskemål. Genomsnittligen tar medlingen 3-6 månader, med möten som varar mellan 1 och 4 timmar vardera.

Att bestämma sig för skilsmässa kräver stor eftertanke. Det är viktigt att överväga alla aspekter, inklusive barnens välbefinnande och att undvika att låta starka känslor styra bedömningen av situationen.

Skilsmässor i Sverige 

I Sverige slutar cirka hälften av alla äktenskap i skilsmässa. Skilsmässoprocessen inleds med en ansökan till tingsrätten, som kan lämnas in gemensamt eller av en av makarna enskilt. Ansökan kostar 900 kronor och kan i vissa fall göras digitalt. Om parterna är överens om skilsmässan och inte har barn under 16 år, kan skilsmässan gå igenom på några veckor. Finns det barn under 16 år, införs en betänketid på sex månader. Om parterna har bott åtskilda i minst två år kan tingsrätten besluta om skilsmässa direkt om särlevnadsintyg finns.

Släktproblem på julen? Så hanterar du dem

Bodelning efter skilsmässa

Bodelning efter skilsmässa innebär att makarnas egendom, tillgångar och skulder fördelas mellan dem. När det gäller vårdnad av barn, är det vanligast att föräldrarna behåller gemensam vårdnad även efter separationen Det är barnets behov och bästa som avgör var barnet ska bo efter skilsmässan. Om föräldrarna inte kan komma överens om vårdnaden, kan socialtjänsten hjälpa till med samarbetssamtal eller tingsrätten kan avgöra frågan. 

Föräldrarna är skyldiga att gemensamt försörja barnet, och den förälder som barnet inte bor med bidrar genom att betala underhållsbidrag. Det är viktigt att barnen hålls utanför eventuella konflikter mellan föräldrarna för att skydda deras psykiska hälsa och utveckling.

Källor: MediatorSelect, Lexly

Läs mer: