Sofias mamma, 52, “stal” hennes ex – nu är mamman gravid

Sofia var 24 när hennes mamma meddelade att hon skulle bli storasyster. Senare visade det sig att pappan inte var någon annan än Sofias ex – från gymnasiet. Läs Sofias brev till Familjeliv om chocken som följde.

Namnen i artikeln är fingrerade. Foto: Genrebild. Unsplash / Canva
Namnen i artikeln är fingrerade. Foto: Genrebild. Unsplash / Canva

Alla namnen i artikeln är fingrerade.

  • Det här är en del av artikelserien “Läsarna berättar” på Familjeliv. Vill du dela med dig av din berättelse? Läs mer här <3

Sofias brev till Familjeliv: “Mitt ex ska bli pappa med min mamma”

Hej.

Jag skulle vilja dela med mig av en berättelse som jag skäms för att berätta för mina vänner. Skäms, eftersom mina vänner känner min mamma och många av dem är mina barndomsvänner. Jag hade aldrig trott att det här kunde hända mig, och jag hoppas inte det kommer hända någon annan heller.

I skrivande stund ska jag alltså bli “storasyster” (jag är 24). Men pappan till barnet som min mamma väntar är ingen annan än mitt ex från gymnasiet.

Jag behöver inte gå in på några detaljer, för det spelar ingen roll längre. Jag kan knappt betrakta honom som mitt ex längre, och egentligen var vi inte tillsammans särskilt länge så det kanske inte spelar roll. Vi var tillsammans när vi gick i gymnasiet men det var en av mina första “riktiga” kärlekar, så vi har liksom legat med varandra. Och nu är han tillsammans med min mamma.

"Har aldrig haft åsikter om hennes killar"

Till saken hör att mamma och han aldrig träffades när vi var ihop, för jag introducerade honom inte för henne då när vi var ihop för tio år sedan. Så hon visste inte och vet nog fortfarande inte att han var mitt ex.

Min mamma och min pappa skiljde sig när jag var liten, och mamma har träffat män lite då och då. Inget som direkt blivit seriöst, och jag har alltid varit okej med att hon träffar män för att hitta någon hon kan bli stabil med. Jag har aldrig haft åsikter om hennes killar och aldrig varit otrevlig eller på något sätt dömande. Tills nu.

"Mamma ringde och berättade att hon träffat en kille"

För en tid sen skrev mamma ett sms till mig och frågade om jag hade tid att prata. Hon ringde upp och berättade att hon hade träffat en kille som hon verkligen gillade. Jag gratulerade och sa att jag tyckte det var kul! Ja, sa hon, problemet är bara att han är i din ålder.

Jaha, sa jag, okej. Det är ju rätt stor ålderskillnad då, eftersom hon är 52. Och jag, 24. Ja, han är född samma år som du, berättade hon. Okej, detta var ju en chock för mig men jag var typ redo att acceptera det om hon var lycklig? MEN då frågade jag vad han hette och fick då en chock när hon sa hans namn: X X (Familjeliv har valt att ta bort namnet, reds. anm.).

Jag klarade inte av att säga något för jag blev så chockad. Jag ville inte heller såra mamma eller trassla till det, vet inte riktigt hur jag tänkte. Han måste ju veta något, tänkte jag, har han inte sagt något?!

Det gick några månader och sedan fick jag nästa chockbesked: mamma är nu GRAVID. 52 år och GRAVID. Med MITT EX! Det är knappt så att jag visste att man kunde bli gravid då, och nu är jag i chocktillstånd. Jag hade typ varit det oavsett men nu är det dessutom med en kille jag själv haft en relation med.

Jag har fortfarande inte setts med X X. Jag måste typ flytta. Utomlands, långt bort. Vet mamma? Jag vet inte. Är han dement? Vet han? Fattar han?

Ja, det här var min berättelse. Kanske kan jag bidra till något gott skratt för någon som inte känner oss och inte förstår min ångest inför detta...