Vabbandet slår nytt rekord – så mycket kostar det

Hittills i år har det kommit in cirka 40 000 fler ansökningar om vård av barn jämfört med i fjol – som var det tidigare rekordåret, rapporterar Sveriges Radio Ekot med hänvisning till ny statistik från Försäkringskassan

Vabbandet når nya rekordnivåer och kostnaden är flera miljarder högre än tidigare.

Sannolikt finns det flera förklaringar bakom ökningen, menar Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på myndigheten, till radion. Han pekar bland annat på att vi ännu befinner oss i en pandemisituation samtidigt som många barn har blivit mer mottagliga för virus efter en lång period av avståndshållande.

– Sedan har man också en annan toleransnivå på förskolor och skolor men även bland föräldrar. Man skickar inte snoriga barn till förskolan helt enkelt.

Mest vab-intensiva veckan

Förra veckan kom det 171 000 ansökningar, vilket gör det till den mest vab-intensiva veckan i år. Ökningen innebär betydligt högre kostnader för staten.

Årets utbetalningar ligger hittills en halv miljard högre än förra årets och jämfört med 2019, året före pandemin, är skillnaden runt två miljarder kronor, enligt Niklas Löfgren.

Läs mer: Får man vabba när den andra föräldern är ledig? Experten svarar

Läs mer: Förslaget: Höj barnbidraget med 500 kronor i månaden