Publicerad 26 October 2011

Fotograf:

11 tips för föräldrar – när barnen ska till skolan

Tiden mellan väckarklockans första signal till dess att hela familjen har klivit utanför ytterdörren kan vara den mest stressade stunden på dagen. Vi tipsar om hur du får en bättre morgonstund.
Att få en bra start på dagen få småbarnsföräldrar är få förunnat. Kläder ska på, frukost ska ätas och skolväskor packas. Samtidigt som du själv känner svetten pärlas i pannan, påminner mobilen dig om det tidigarelagda morgonmötet. Lugn vi tipsar dig om hur morgonen blir din bästa stund.

1. Bli redo kvällen före
Ta för vana att göra allt du inte behöver göra på morgonen kvällen innan. Plocka fram kläder tillsammans med ditt barn. Hjälps åt att packa väskan och ställ den i hallen. Förbered matsäcken om det är utflyktsdag. Du kan även förbereda för frukosten, ta fram koppar, skålar med mera.

2. Alla saker har sin plats
Gör i ordningen en låda eller en back, en för varje barn. Där barnet kan samla sina skolsaker som, skolböcker, gympapåsar och dylikt. Gärna direkt innan för dörren eller i barnrummet så att inga saker hinner få fötter och försvinna på vägen. Då går det snabbt att förbereda morgondagen.

3. Klä på sig först
Den kanske mest tidskrävande morgonuppgiften är påklädningen. Därför är det lika bra att få det avklarat direkt. Gör det till en rutin att alltid klä sig innan frukost. Du kan även göra påklädningen till något kul. Ta fram kläder kvällen innan och lägg upp dem på golvet i rätt ordning som ett klädstreck. Tänk även på vad du köper när du handlar nytt. Det ska vara enkelt för barnet att klä sig själv, inga små knappar och konstiga snören. En dag på förskolan eller lågstadiet är ingen modevisning.

4. Skapa ett morgonschema
Enkla rutiner är bra för hela familjen. Skapa tillsammans med barnen ett fint morgonschema för allt som ska göras och i vilken ordning. Klä på dig, kamma håret, bädda sängen och så vidare. Fungerar även för de mindre barnen. Det är bara använda sig av bilder.

5. Minimys
För små barn kan en känsla av ensamhet infinna sig när de ska sova. Precis som de tror sig vara osynliga när det håller för ögonen. Därför kan de vara lite extra mammiga eller pappiga när de vaknar. Lägg några minuter till att prata och mysa när du väcker barnet, innan rutinerna startar.

Läs också: Vågar inte ditt barn sova hos kompisar? Här är barnpsykologens tips!

6. Förbered frukosten
Vardagsfrukosten ska vara enkel. Skippa alla alternativ och val, spara de till helgen då ni kan ha en lyxigare mys frukost. Ta fram koppar, tallrikar, müsli och sånt som kan stå framme. Förbered vattenkokaren eller kaffebryggaren så att det bara är att trycka på knappen. Placera sånt som måste stå i kylskåpet så att barnen själva når och kan hjälpa till.

7. Gör morgonrutinen till en lek
Är det flera små spelevinkar där hemma. Varför inte göra morgonrutinerna lite roliga med en lek. Testa en variant på ”Simon says” där ett av barnen är morgonens ”ledare”. Den ska peppa och motivera de andra och se till så att vissa morgonrutiner görs. ”Ledaren” kan i bonus få vara den som till exempel väljer radiokanal.

8. Låt musiken hålla tiden
Skapa en musiklista tillsammans med barnen, med låtar som alla gillar som varar ett visst antal minuter. Barnen kommer lära sig ordningen på låtarna och hjälper dem att hålla koll på klockan. När en viss låt kommer är det kanske dags att börja plocka undan frukosten eller ha en låt som vara i två minuter för tandborstning.

9. Gå upp i tid
Om ni alltid kommer ut genom dörren femton minuter sent, måste ni kanske gå upp femton minuter tidigare. Se det istället som en gemensam morot. Berätta för barnet att från och med imorgon kommer vi gå si och så många minuter tidigare för vi kommer alltid försent. När vi tillsammans blivit snabbare kan vi börja sova längre.

10. Hitta en morot
Ingen TV eller dator före vi är klara. Hitta något som ditt barn gillar att göra om morgonen och flytta de till sist i morgonrutinen. Hinner ni inte bli klara i tid blir det ingen morgon-TV. Enkel ekvation även för de mindre barnen.

11. Var en förebild
Säger du att barnen måste vara påklädda före frukost gäller det även dig. Att göra tvärtemot vad du lär dina barn brukar aldrig ge hållbara resultat. Hjälp dig själv genom att också ta fram kläder kvällen innan. Plocka undan och äta frukosten sittande vid bordet. Om barnen inte får rusa runt med smörgåsen i handen, får inte du det heller. Det ligger något i: barn gör inte som du säger, barn gör som du gör.

Källa: pareting.com

Foto: Evgeny Atamanenko / Shutterstock

Läs också: Förenkla och förbättra din vardag - 30 smarta tips
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 11 tips för föräldrar – när barnen ska till skolan
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll