Publicerad 27 June 2016

Fotograf:

Familjeliv Så får du bättre tålamod som förälder

Det är samma visa så gott som dagligen. Barnen vrålar och du håller på att gå i bitar. Hur får man egentligen bättre tålamod med sina små? Här får du enkla och effektiva tips på hur du som förälder får bättre tålamod med barnen. 
Är du möjligtvis en av alla de som tycker att ordet ”tålamod” fick en ny innebörd när barnen kom in i bilden? Givetvis är de små älsklingarna det bästa som finns, men föräldrar utsätts som bekant också för vissa prövningar. 

Svettiga dagishämtningar och ihärdigt godistjat i mataffären, syskontjafs framför Bolibompa medan du paniklagar middagen. Plötsligt är allt du hört om ”tre djupa andetag” som bortblåst.

Våra medlemmars bästa tips

Vilken förälder kokar inte över ibland? Men om tålamodet tryter allt för jämnan och utbrotten följs av ett gnagande dåligt samvete, kan det vara dags att ta tag i situationen. På Familjeliv.se är tålamod ett återkommande diskussionsämne bland medlemmarna. 

"Jag vet inte vart mitt tålamod har tagit vägen! Jag vet ju att jag är trött efter sena dagar på jobbet, men jag känner att jag ryter väldigt lätt för småsaker", skriver en mamma som har två barn på tre och fyra år.

Acceptera situationen

Ett steg som är en viktig del när det kommer till tålamod är att acceptera situationen precis som den är. Hur frustrerande den än må vara. Om läggningen tar en timme, försök att gilla läget och att se det som er stund tillsammans. Stressa inte bort den stunden – den tar ju ändå lika lång tid. 

Är du sen med lämningen till dagis, fokusera på det ni gör i nuet istället för att tänka på att du kanske blir du sen till mötet, inte hinner med lunchen och blir trött på eftermiddagen. Det hjälper ingen att bli hysterisk av stress. 

En mamma på Familjeliv tror på att helt enkelt tanka kraft i det man blir glad av. Då blir man en lugnare förälder med bättre tålamod.

"Träning och att omge sig med människor, är viktigt. Och sex! Trivs man på jobbet blir man inte heller lika irriterad på barnen.", tipsar hon.

Många av Familjelivs medlemmar tycker att det bästa knepet är att lämna röran och gå in i ett annat rum en mikrostund. Det tar inte mer än några minuter att varva ner och att få perspektiv på situationen. 

Tre tips för bättre tålamod

1. Planering och humor. Ta med en frukt till hämtningen och se till att inte ha någon tid att passa efteråt. Blir det kaos ändå, försök att se det humoristiska i situationen.

2. Acceptans. Barnen skriker, ni är sena till bussen och du har inte hunnit mejla chefen som du lovade. Acceptera och gå vidare. Nästa gång går det bättre.

3. "Lyckotanka". Det är lätt att skynda förbi livets små ögonblick. Här går ni hand i hand till förskolan. Stanna upp mentalt och njut av stunden.

Foto: Pyrozhenka / Shutterstock

LÄS ÄVEN: Experten tipsar – så förhindrar du syskonrivalitet
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så får du bättre tålamod som förälder
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll