Publicerad 4 February 2013

Sova borta kan vara läskigt.

Fotograf:

Hon kan inte sova över hos kompisar!

Tårar och hämtning är mer regel än undantag när dottern ska sova över hos en kompis. Hur ska man hjälpa sitt barn att våga sova borta. Barnpsykologen tipsar.
Fråga Familjelivs barnpsykolog Margit Ekenbark

Hej!
Min 11 åring har i flera år försökt sova över hos sina kompisar men oftast slutar det med att hon kommer hem sent på kvällen eller natten. Ibland har hon ringt storgråtande till mig mitt i natten efter att ha försökt sova och inte kunnat. Inte ens hos min familj går det fast hon känner och gillar dem mycket.

Hon skäms för detta och vi har provat att utan press se om hon klarar stanna, ett visst klockslag ska hon bestämma sig helt och så vidare. Hon har också tagit paus i att sova över hos någon, bestämt att hon ska leka sent med kompisen istället till exempel. Hon vill så gärna sova över som alla andra men något händer. Jag vet att många barn har en period då detta kan hända men detta har pågått i tre år. Hur kan jag hjälpa min flicka?

Svar från barnpsykologen

Hej!
Att sova borta innebär ju att vara skild från mamma på natten. Är det de som är svårt för din dotter? Eller har hon överhuvudtaget svårt att sova borta vare sig du är med eller inte?

Fundera lite över det och prata med din dotter vad det är som händer när hon ringer hem och är ledsen. Det gäller att du är övertygad om att det inte är farligt om hon är vaken hela natten när hon är borta. Om din flicka verkligen vill träna på detta kan du hjälpa henne genom att vara tydlig med hur du kommer att agera. Säg att hon gärna får ringa men att ingen vill eller kan åka och hämta henne. Och att det inte är farligt att vara där hon är. Varje gång du hämtar hem henne bekräftar du omedvetet att det är farligt för henne att vara borta från dig.

Sen pratar ni igenom hur hon ska göra när hon vaknar och ångrar sig. Ge henne några alternativ, men inte att åka hem. Kanske skriva ett brev, läsa en bok eller ringa, men bara en gång.
Lycka till!
Margit Ekenbark, barnpsykolog och expert på Familjeliv.se
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Hon kan inte sova över hos kompisar!
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll