Publicerad 9 June 2014

Fotograf:

Kusinerna charmade alla gäster

Söndagen den 8 juni döptes den senaste medlemen av den Kungliga familjen. Prinsessan Leonore sov lugnt genom nästan hela ceremonin.
Sverige bjöd på ett strålande solsken när ärkebiskop Anders Wejryd och hans team av präster döpte Prinsessan Leonore i Drottningholms slottskyrka. Det är inte första gången som ett kungligt dop hålls på Drottningholm. Blivande kung Gustav V döptes, till exempel, i rikssalen på slottet men det är faktiskt första gången som själva kyrkan används för dop. Tidigare generationer tyckte kanske att kyrkorummet var för litet? Men för Prinsessan Madeleine var det alldeles lagom stort för ett intimt och fint dop. Prinsessan är ju själv född och uppvuxen på slottet.

Vatten från Öland
När Kronprinsessan Victoria döptes i september 1977 inledde Kungen och Drottningen vad som kom att bli en ny tradition. Tidigare hämtade hovet dopvatten från Jordanfloden som rinner mellan Västbanken och Jordanien i Mellanöstern. Men vid prinsessdopet på 70-talet hämtade Kungen istället hem vatten från en källa på Öland. Traditionen har sedan fortsatt när Prins Carl Philip, Prinsessan Madeleine och Prinsessan Estelle döptes. När Kronprinsessan Victoria hällde upp dopvattnet till lilla Leonore så var det just källvatten från Solliden som samlades i silverfatet från 1728.

Vid dopet fick Leonore sex faddrar: Kronprinsessan Victoria, fröken Louise Gottlieb, herr Patrick Sommerlath, fru Tatjana d´Abo, greve Ernst Abensperg und Traun och fröken Alice Bamford.

Koppling till Lilian
Under gudtjänsten sjöng församlingen bland annat psalmen ”Tryggare kan ingen vara” och ”En vänlig grönskas rika dräkt”. Dessutom spelade hovorganisten Ouvertyr i D-dur av Georg Friedrich Händel. Samma stycke spelades för övrigt när Prins Bertil gifte sig med Lilian Craig i just slottskyrkan på Drottningholm. Det var inte den enda kopplingen till kungabarnens älskade auntie Lilian.

Sedan Gustaf III:s dagar tilldelas alla prinsar och prinsessor en rangkrona. Lilla Leonore har nu av Kungen tilldelats prinsessan Eugénies krona från 1860. Vem som tidigare hade kronan? Just det, Prinsessan Lilian. Ytterligare en vinkning till en älskad släkting som avled 2013.

Kronan är tillverkad i Stockholm av Edvard Emanuel Petterson och är av guld med graverad dekor och emaljarbete i svart och gulvitt. Kronan är dekorerad med pärlor, diamanter och diverse färgade stenar. Hättan är sydd av blå atlas med kronor och toppornament av guldbleck. Kronan väger 733 gram och ingår i riksregalierna som du kan se i Skattkammaren på Kungliga slottet. Precis som Prinsessan Estelle fick Serafimerorden vid dopet den 22 maj 2012 fick Prinsessan Leonore Serafimerorden vid dopet den 8 juni 2014 av morfar Kungen.

Pioner och murgröna
Hovflorist Claes Carlsson hämtade inspiration från sommarträdgårdens rabatter med utslagna rosor och pioner i olika rosa nyanser, när han pyntade kyrkan med blommor. Till det rosa ställde Claes ljusgröna boklöv med koppling till Prinsessparets bröllop den 8 juni förra året. Runt dopskålen fanns en krans av Gotlands landskapsblomma, murgröna. En fin koppling eftersom Prinsessan också är hertiginna av Gotland.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Kusinerna charmade alla gäster
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll