Publicerad 17 December 2014

Fotograf:

KRÖNIKA Väljer du traditioner framför barnen i jul?

Julen är på intågande. Det innebär glögg, nubbe och julöl för många. Det hör till. Traditioner är mysigt. Ja, man kan säga vad man vill. Rättfärdiga och bortförklara. Men faktum kvarstår. Alkohol är en drog. Den förstör relationer, är ofta inblandad i våldsbrott och den dödar.
Om alkohol ”uppfanns” idag skulle den vara förbjuden. Den har således inget som helst att göra i närheten av barn - och julen, den är ju främst till för de små. Jag undrar lite hur vi i progressiva Sverige fortfarande kan tycka att det är okej att dricka när man är med sina barn? Att föräldrar försvarar sin ”rätt” att dricka med näbbar och klor. Till exempel hela argumentet om att ”man visste kan ta ett glas vin medan man ammar för alkoholen går inte över till barnet” gör mig helt matt. Är det verkligen så otroligt viktigt för dig att dricka ditt vin att du inte ens kan strunta i det under den korta perioden utav ditt liv medan du ammar? Skulle du sätta dig bakom ratten efter ett glas vin eller två? Inte det nej, men att ha hand om ditt ömtåliga spädbarn det kan du tänka dig att göra när du druckit. Det känns ju fräscht och rimligt.

Sen större barn då. Som förstår. Som hör när mamma eller pappa låter konstig. Som kanske blir rädd, osäker, känner obehag. Det hindrar dig inte heller för det är ju fan för jävligt att folk ska komma och tycka saker om dig för det vet ju alla att några öl någon gång ibland ju inte gör dig till en sämre förälder. Eller?

Men jag blir ju aldrig full eller dum runt mitt barn, kanske du tänker nu, och jag tycker att det är bra att visa barnen hur man dricker ansvarsfullt.

Varför då? Varför i hela världen är det bra för ditt barn att veta hur man dricker alkohol? Har du egentligen något vettigt argument för det? Faktum är att barn som växt upp med föräldrar som dricker alkohol – ansvarsfullt eller inte tenderar att dricka mer och i större utsträckning än de med nyktra föräldrar. Är det verkligen det du vill?

Som alltid när man diskuterar alkohol och föräldraskap så kommer det en massa kränkta människor och undrar irriterat om man måste sluta l-e-v-a bara för att man har fått barn. Ska man bara sitta hemma då och sluta u-m-g-å-s med folk, eller? Nej, men det kanske borde ligga i ditt intresse att:

A) inte utsätta ditt barn för fara, oro, obehag eller rädsla
B) vara en god förebild
C) inse att barn kommer med ett sjuhelsikes jävla ansvar och om man inte är redo att ta det ansvaret och göra vissa förändringar så kanske man inte borde ha skaffat barn överhuvudtaget
D) fundera över vad du har för relation till alkohol om du förknippar den med att ”leva” och ”umgås” och du inte ens kan låta bli den kring ditt barn.

Vår allmänna, liberala syn kring just alkohol runt barn känns för mig helt fullkomligt obegriplig. Barn och alkohol hör inte ihop. Inte på julen eller någon annan dag om året heller. Hur kan det i-n-t-e vara en självklarhet?

Jag har haft mina blöta nätter i perioder, jag har gjort bort mig under alkoholens inflytande, den har fått mig att kräkas, den har varit med mig när jag firat någonting, när jag skrattat med vänner, när jag varit fysisk med andra människor, när jag vågat... och även om jag sedan en längre tid och även periodvis innan valt att inte berusa mig med alkohol så gillar jag verkligen att dricka en öl eller ett gott glas vin eller bubbel någon gång ibland. Men jag m-å-s-t-e inte göra det för att ha kul, för att interagera, våga, skratta, umgås eller känna att jag lever – tvärtom och jag måste v-e-r-k-l-i-g-e-n inte göra det framför mitt barn.

Men alldeles oavsett vad vi alla har för inställning och relation till alkohol, kan vi inte bara komma överens om att ge våra barn en vit jul i alla fall? Närvarande, nyktra vuxna. Det förtjänar de väl, våra barn? Och det borde ju inte vara så svårt. Ja, såvida du inte lider av alkoholproblem vill säga, och det gör du väl inte?
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Väljer du traditioner framför barnen i jul?
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll