10 snabba frågor med Sofia "PT-Fia" Ståhl

Hälsoinspiratören Sofia "PT-Fia" Ståhl svarar på Familjelivs "10 snabba frågor" om allt från "mom shaming" till vad som är det bästa med moderksapet:
– Vi har så mycket att lära av våra barn, säger hon.

Sofia är mamma till dottern, Edith.

Sofia Ståhl, 33, även känd som PT-Fia, är programledare, föreläsare, författare och PT. Hon är dessutom influencer, som med sitt hälsofokus inspirerar tusentals människor varje dag. Hon har även podcasten "Ofiltrerat", samt den nylanserade podcasten "Filtrerat", en förlängning av den förstnämnda podden, och som hon har tillsammans med sin kollega Elin Sjödén.

Sofia är även mamma till dottern Edith, 4. För Familjeliv berättar hon om föräldraskapet, den "mom shaming" hon tidigare utsatts för och så avslöjar hon sitt bästa mammahack!

Läs även: 10 snabba frågor med Lovisa Wallin: "Viktigaste investeringen är att ta hjälp"

10 snabba frågor med Sofia "PT-Fia" Ståhl

1. Vad är det bästa med att vara mamma?

– Att få följa hennes steg i livet och så gott som dagligen upptäcka nya saker tillsammans med henne – alltifrån att hon lärt sig någon ny ramsa eller plötsligt drar ett rivigt skämt till att kunna resonera om känslor eller påminns om nyfikenheten, säger Sofia och fortsätter:

– Det bästa är också relationen vi bygger och det faktum att kärleken till sitt barn inte liknar något annat. Också perspektiven man får som vuxen, vi har så mycket att lära av våra barn.

2. Vad är det jobbigaste med att vara mamma?

– Vissa saker är mer utmanande än andra. Som att få ihop oss i tid till förskolan, hehe. Men det jag egentligen har svårast för är den snäva mammarollen som jag ännu inte kunnat identifiera mig med. Tror att vi skulle må bra av att vara mer tillåtande och öppna runt mammarollen.

3. Nämn tre saker du måste ha i ert kylskåp!

– Smör, choklad och någon form av grönsak. Har nu snöat in på grönkål som stekts och ugnsbakas i olika former.

4. Vilken är den sjukaste "mom shaming"-kommentaren du fått på sociala medier?

– Fick en del skit när jag fick mitt första programledaruppdrag för SVT för ett par år sedan. Det krävde att jag pendlade till Malmö varje vecka under våren, min dotter var då 1,5 år och många ifrågasatte att jag reste iväg, att hon inte var med mig när jag jobbade och att hon var med sin pappa när jag jobbade och liknande. Detta var 2019, inte 30-talet, men det var visst inte helt okej att göra, säger hon och tillägger:

– Samma sak inför att hon skulle födas. Fick skit för att jag inte stängde ner mitt företag när hon var bebis och att jag inte var mammaledig "på riktigt".

5. Vilka egenskaper från dina föräldrar har du tagit med dig i ditt eget föräldraskap?

– Har nog framförallt tagit med mig glädjen för att vara utomhus och att använda kroppen. Att göra aktiviteter och roliga saker tillsammans.

6. Ditt bästa mammahack?

– Påminna om att barn inte behöver perfekta föräldrar. Barn behöver föräldrar som visar hela spektrat av känslor, livet och sin person. Den påminnelsen hjälper mig att sänka ribban, att berätta för min dotter vad som pågår inom mig så hon inte tror allt mitt är hennes fel och att vara tillåtande i mitt föräldraskap.

7. Vilka personer inspireras du mest av i livet?

– Just nu en av mina absolut närmaste personer. Också mina branschkollegor som startar företag, satsar och vågar massor. Älskar branschkvinnorna i min närhet!

8. Ditt bästa tips till föräldrar som känner att de tappat gnistan i sin relation under småbarnsåren?

– Se varandra i ögonen ofta, ta på varandra, ligg och ge varandra närvaro. Prioritera den där stunden tillsammans. Ge varandra mycket närhet och prata om sådant som ger pirr. Föräldraskapet är en sak, parrelationen något helt annat som behöver annan typ av näring.

9. Vad önskar du att du visste innan du fick barn?

– Att bebistiden är så mycket mer än det där mysiga som att snusa i nacken på lilla gullisen. Att man får tycka att bebistiden är svinjobbig, det gör inte att man älskar sitt barn mindre. Och att allt som har med barn att göra verkar väldigt inrutat och att det ska vara på ett visst sätt, men man får göra precis som man vill och behöver utifrån de förutsättningar man har och utifrån det livet man vill leva.

10. Vad gör du helst när ditt barn somnat på kvällen?

– Lägger min kind mot hennes, går ut och tar vara på timmarna av lugn. Ibland genom att jobba ikapp, ibland genom rörelse eller annat härligt. Alltid en kvällsdusch för att rensa dagen.

Du hittar Sofia Ståhl på Instagram här!

Läs även: Jessica Lagergren: "Familjerådgivning gav mig och barnens pappa några extra år tillsammans"