Amningsdimma: Myt eller fakta?

Är egentligen amningsdimma ett riktigt tillstånd eller är det bara en ofta använd ursäkt från slitna mammor? Svaret får du här!


Åsikterna är delade när det gäller amningsdimma. Att det är något som händer med kropp och sinne är de flesta överens om, men vad orsaken kan vara finns det flera teorier om.

En del anser att det hela bara beror på bristen av sömn och säger att amningsdimma kan drabba både mammor till flaskbart (flaskdimma) och män (mansdimma). Vad säger experterna?

LÄS OCKSÅ: 10 saker du inte säger till gravida

Beror på hormoner

— Amningdimma finns och är inte en myt, säger läkare Solveig T. Holmsen som är medicinsk rådgivare på norska Nationella kompetenstjänst för amning.

— Hormonerna som produceras under amning är med och gör kvinnan avslappnad och lite trött. Hon blir mer upptagen av den nyfödda bebisen än av det som händer runt omkring, förklarar hon.

amningshjälpens nätsidor kan man läsa att hormonet som skiljs ut under mjölkproduktionen heter prolaktin. Detta har en lugnande effekt som gör den ammande dåsig. I tillägg skiljs det ut Endorfiner vid amning, som är lugnande och smärtstillande hormoner och som ger ytterligare en avslappnande effekt.

LÄS OCKSÅ: Fullmåne ger förlossning: Myt eller fakta?

Viktigt för barnets anknytning

Holmsen säger att denna «dimma» är avsiktlig, för att mammans uppmärksamhet riktas mot den lilla och gör henne mindre intresserad av omgivningen.

— Det är viktigt för babyn att få mycket uppmärksamhet och närkontakt de första månaderna i livet. Det är också viktigt för barnets anknytning till mamma och pappa och för barnets hälsa och utveckling. Man kan tänka sig att amningsdimma är gynnsamt för människobarnets utveckling, hälsa och överlevnad och att evolutionen har bidragit till att föra detta vidare, säger hon.

Går gradvis över

Många mammor kan tycka att amningsdimman är väldigt jobbig när den pågår, men enligt Holmsen går den som tur är gradvis över av sig själv inom loppet av de första månaderna.

— Efter några månader när amningen är väl etablerad och mindre hormonstyrd går amningsdimman över. Detta händer ofta samtidigt som barnet blir mer intresserad och medveten om sin omgivning, säger hon.

Hormonell amningsstopp-period

En del kvinnor tycker också att de upplever en «amningsstopp-dimma» de första två veckorna efter att de slutar att amma. I samband med den nämner de konstant trötthet, glömskhet och att de känner sig hormonella.

Holmsen känner inte till detta, men säger att man ofta kan känna sig hormonell när man inte längre fullammar och får tillbaks ägglossning och menstruation.

— Att man känner sig trött och glömsk i en sådan period är kanske inte så konstigt. Man ska ofta börja jobba igen samtidigt som man ska organisera livet med barnet och förskolestart. Man kanske sover dåligt på natten och har mycket att tänka på, säger hon.

Gick i affären med tofflor på

För en del mammor kan det gå så långt att man nästan blir rädd för sitt eget uppförande. Läs vad norska Mammanett-bloggaren «Liten sommerfugl» gjorde när hon var hårt drabbad av amningsdumman:

  • När hon skulle byta på dottern tog hon blöjan utanpå bodyn.
  • Efter att ha handlat stallde hon rakskum, tandkräm och kaffepulver i kylskåpet.
  • Hon gick till affären i tofflor.
  • Kokade morötter i samma vatten som hon hade använt till att koka dotterns nappflaska.

Har du några bra amnings-historier på lager? Dela dom gärna med oss i kommentarsfältet!

/
stats