Sommarlov med separerade föräldrar
Sommarlov är något de flesta ser fram emot, men för skilsmässobarn kan semestern sätta många tankar och känslor i svängning, berättar rådgivare vid Statsförvaltningen i Danmark, Jytte Kloster Lind. Hon är en av de som svarar i telefonen när Barnens skilsmässotelefon i Danmark, ringer.
– Många barn är bekymrade för hur det ska bli på sommarlovet, eftersom de skilda föräldrarna antingen bråkar eller inte alls pratar med varandra, och därmed görs inget ordentligt avtal, berättar Kloster Lind för mama.dk.
Gör en plan - på barnens premisser
Psykolog och medlare vid Familjeenheten, Camilla Dønheim, berättar att det är viktigt att planeringen sker på barnens premisser.
– Det är många förväntningar knutna till semestern. Ni som föräldrar bör prata om vilka planer ni har var för sig, för att kunna förbereda barnen på både egna och den andres semesterplaner, berättar hon.
Genom att göra en översiktlig plan skapar ni också förutsägbarhet för barnen, tycker Dønheim.
– Allt ni kan konkretisera av planer och avtal med varandra kommer bidra till att ni undviker konflikter, något som också kommer skapa en mental bro mellan hemmen, där alla är förberedda på vad som ska ske, berättar hon.
LÄS OCKSÅ: Så hjälper ni barnen vid separation
10 goda råd till skilda familjer
Psykolog Camilla Dönheim vill ge nyskilda föräldrar dessa råd nu när sommarsemestern bankar på dörren:
- Visa förståelse för att detta kommer bli en annan semester än vad barnen är vana vid.
- Visa positiv nyfikenhet för barnen när de kommer tillbaks från semester med den andra föräldern.
- Många barn önskar se sina föräldrar tillsammans, och att få tillbringa tid i gemenskap. Att göra några gemensamma planer för semestern kan göra övergången från tidigare semestrar lite mindre svårt. Detta ger också en upplevelse av att ni fortfarande är familj, även om mamma och pappa inte längre bor tillsammans.
- Visa att du är trygg i att skicka barnen på semester med den andra föräldern, och att du har det bra även om barnen reser. Då kan barnen åka på semester med bra samvete. Barn tar ofta på sig ett ansvar för att föräldrarna ska ha det bra när det har varit ett uppbrott, och de kan känna av käslan av att svika den som blir ensam.
- Vet att ekonokiska olikheter inte är så viktigt för barnen. Det är tiden tillsammans som betyder något för dom. Oavsett om det är i närmiljön, på All Inclusive, bilsemester eller något helt annat. Det handlar om att skapa fina semesterminnen tillsammans.
LÄS OCKSÅ: Enkla knep för bättre familjeekonomi
Jytter Kloster Lind har dessa sommar-tips till skilsmässofamiljen:
- Tillrättalägg semesterns längd efter barnets situation. Om barnet till exempel inte är van att sova så många nätter hos den ena föräldern och generellt har problem att sova på andra ställen, kan två semestrar på 4-5 övernattningar vardera, vara en bättre lösning än långsemester. Kom ihåg att barnets ålder också kan vara vägledande, eftersom det naturligtvis är skillnad på önskan och behov hos ett litet barn och en tonåring - men åldern ska inte enbart avgöra längden på semestern.
- Förbered barnet på semestern och prata om detaljerna runt, hos båda föräldrarna. När ska semestern vara? Hur länge ska ni vara där? Vad ska ni göra? Var positiv till semestern hos den andra föräldern, och låt barnet glädjas åt båda semestrarna.
- Det är viktigt att ni tar hänsyn till att barnet kommer att sakna den andra föräldern. Det kan vara till stor hjälp för barnet om det har möjlighet att hålla någon form av kontakt med den andra föräldern under semestern. Det kan vara samtalstid eller Skype-samtal.
- Kom ihåg att barn är olika. Även om en del skilsmässobarn tacklar en treveckors-semester helt okej, är det inte säkert att alla barn trivs med det.
- Ha ett bra samarbete med varandra, det kommer betyda allra mest för skilsmässobarnen. En vällyckad semester bottnar i ett bra föräldrasamarbete, och ett bra tips är att ta det första steget själv om samarbetet känns lite svårt.
LÄS OCKSÅ: När mamma och pappa är oeniga
Delar av denna artikel har tidigare publicerats på mama.dk. Artikeln här är utvecklad och uppdaterad. Mama.dk och Mammasidan.se är bådda ägda av Aller-koncernen.