Det här är viktigt att tänka på när ditt barn badar – expertens bästa tips för att undvika drunkningsolyckor

Hur badar man säkert med sitt barn i sommar? Det är en fråga som många föräldrar ställer sig när det är dags för ett långt sommarlov med mycket bad. För att undvika att olyckor sker när ett barn är i vatten är det viktigt att tänka på vattensäkerhet. Därför har Familjeliv pratat med barnens försäkringsexpert hos Trygg Hansa, Alexandra Björnsson, om vad man som vuxen bör tänka på för att undvika drunkningsolyckor.

För att undvika att olyckor sker när ett barn är i vatten är det viktigt att tänka på vattensäkerhet. Därför har Familjeliv pratat med barnens försäkringsexpert hos Trygg Hansa, Alexandra Björnsson, om vad man som vuxen bör tänka på för att undvika drunkningsolyckor.

Det är härligt för barn – och nästan svårt att låta bli – att spendera tid i vattnet under sommaren, men det gäller att vara försiktig. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1-6 år i Sverige.

I ett försök att bidra till att motverka att drunkningsolyckor sker har Familjeliv pratat om vattensäkerhet med Alexandra Björnsson, barnens försäkringsexpert hos Trygg Hansa. Hon ger sina bästa tips och råd kring vad man bör tänka på när barn är nära eller i vatten.

Läs mer: Så undviker du olyckor på studsmattan i sommar – expertens bästa tips

Hur länge bör ett barn använda simpuffar eller andra hjälpmedel?

– När du badar med små barn och barn som inte kan simma är det oerhört viktigt med ständig uppsikt. Så lägg allt fokus på barnen. Lägg undan mobilen, surfplattan eller boken. Det är också viktigt att alltid vara på gripavstånd, så att du direkt kan nå dem om något händer.

– Om ni är flera vuxna, stäm av vem som bär ansvaret för uppsikten över baren. Ta aldrig för givet att en annan vuxen håller koll. Låt heller inte de äldre barnen passa de yngre, det behövs en vuxen då barn lätt kan tappa fokus och göra annat.

– Även vid hemmapoolen är uppsikt lika viktigt som när du är på stranden. Ska du exempelvis gå in i köket och koka kaffe, ta med små barn och barn som inte kan simma.

– Hitta glädjen och bada tillsammans med barnen i sommar - då har du också ständig uppsikt och är i närheten.

Läs mer: Så ska du göra om du upptäcker ett barn som sitter instängd i en varm bil

Kan man förlita sig på simpuffar, eller bör man ha fler hjälpmedel?

– Just flytleksaker och uppblåsbara simpuffar kan ge en falsk trygghet och blåsa i väg, tas av eller gå sönder. Så använder barnet simpuffar gäller fortfarande full uppsikt och att du håller dig i närheten.

– Det säkraste flythjälpmedlet är en räddningsväst med krage. Den vänder barnet rätt och håller barnets huvud över vattenytan. Det rekommenderar jag att små barn och icke simkunniga personer alltid använder i båt men är även en trygghet på bryggor och vid bad.

Hur länge bör ett barn använda simpuffar eller andra hjälpmedel?

– När det är dags för barnet att lära sig simma är det bra om armarna är fria. Utan simpuffar är det också lättare för barnet att komma upp med rumpan och använda benen. Med en vuxen i närheten förstås!

Om barnet kan simma, hur bör man som förälder eller annan vuxen agera när barnet är i vattnet?

– Prata med ditt barn om hur man badar säkert. Att ett barn kan simma innebär inte att man är säker från drunkningsolyckor. Du som förälder måste alltid göra en bedömning av ditt barns simförmåga men även vilken förmåga ditt barn har att hålla sig till de badregler ni har kommit överens om.

– Är du det minsta osäker, så håll koll!

Vad är sekundär drunkning och är det vanligt?

– Först och främst så tycker jag det är viktigt att man förstår att sekundär drunkning eller så kallade komplikationer efter en badolycka är sällsynt och oftast drabbar personer som varit så pass länge under vattenytan att de behöver räddas. Sekundär drunkning innebär i sällsynta fall att en person som varit med om ett drunkningstillbud och andats in vätska i lungorna drabbas av andnöd flera timmar efteråt. Man har också symtom innan som till exempel hosta, snabb andning, trötthet och blekhet.

– Jag förstår att det cirkulerar en del myter om att barn kan dö flera timmar efter en kallsup. Men det stämmer inte, så ta del av mina tips ovan, håll uppsikt och bada och ha roligt med barnen i sommar!

Vattensäkerhet: Detta bör man tänka på för att undvika drunkningsolyckor

  • Lägg undan mobilen, surfplattan, boken och andra föremål som kan störa fokuset på ditt barn.
  • Håll ständig uppsikt på barnet.
  • Var alltid på gripavstånd så att du alltid är nära till hands om olyckan är framme.
  • Om ni är flera vuxna, stäm av vem som bär ansvaret för barnet.
  • Låt aldrig ett barn passa ett annat barn. Det behövs en vuxen som håller koll.
  • Låt barnen inte vara ensamma vid poolen om du behöver gå ifrån poolen eller stranden för att till exempel köpa eller brygga kaffe. Ta alltid med små barn och barn som inte kan simma.
  • Bada tillsammans med ditt barn.
  • Håll full koll på barnet, trots simpuffar eller flytleksaker då de kan ge en falks trygghet.
  • Räddningsväst med krage är det säkraste flythjälpmedlet.
  • Simpuffar är bra att använda tills barnet ska lära sig att simma, för att det ska bli enklare att just lära sig att simma.
  • Prata med ditt barn om vattensäkerhet, oavsett om barnet kan simma eller ej.
  • Är du minsta osäker på ditt barns simförmåga – håll koll.

Fakta: Sekundär drunkning

Vad är sekundär drunkning?

  • Sekundär drunkning innebär i sällsynta fall att en person som varit med om ett drunkningstillbud och andats in vätska i lungorna drabbas av andnöd flera timmar efteråt.

Symtom på sekundär drunkning

  • Innan personen får andnöd har man symtom som till exempel hosta, snabb andning, trötthet och blekhet.

Hur vanligt är sekundär drunkning?

  • Att en person drabbas av sekundär drunkning är sällsynt och drabbar oftast personer som varit så pass länge under vattenytan att de behöver räddas.