Julpyssel för vuxna - inspiration för dig som vill julpyssla

Kom i julstämning med våra pysseltips för vuxna. Vi har listat 3 riktiga stämningshöjare!

Julpyssla: mandlar, fågelmat och frostade äpplen
Julpyssla: mandlar, fågelmat och frostade äpplen

Mitt i all julstress och förberedelser kan det vara skönt att bara få sätta sig ner och pyssla för en stund. Det är trevligt att tillsammans med andra låta kreativiteten flöda när mörkret faller.

Nedan är några exempel på julpyssel utan klipp och klistra. Dessa pyssel kräver ingen större förberedelse eller avancerade verktyg. Några av våra pyssel är till och med ätbara! Det ska vara lätt och roligt att pyssla även som vuxen!

Julpyssel för vuxna: Frostade äpplen

Piffa upp till exempel adventsljusstaken med frostade äpplen. Man kan variera adventsljusstaken i nästan all oändlighet och med frostade äpplen blir den extra piffig. Äpplena är inte bara vackra att titta på, de går dessutom att äta!

Till frostade äpplen behövs:

 • Röda äpplen
 • 2 äggvitor
 • 1⁄2 dl florsocker
 • 2 dl strösocker

Gör såhär:

Skölj och torka äpplena noggrant. Vispa ihopa äggvitorna lätt. Blanda florsocker och strösocker. Doppa äpplena i äggvitan och häll sedan sockerblandningen över dem. Låt äpplena torka på ett galler eller liknande. Klart!

Julpyssel för vuxna: Fågelmat i pepparkaksformar

Slå två flugor i en smäll genom att göra dekorativa fågelmatsformar för er trädgård samtidigt som småfåglarna får lite mat i sig. Det kan vara svårt för dem att hitta mat under vintertid och kan behöva lite hjälp. Dessutom kan det se fint ut att ha hängande hjärtan i träden!

Till det här pyssel behövs:

 • Blandade fågelfrön
 • 50 gr kokosfett
 • Pepparkaksformar
 • Hampasnöre

Läs mer: Då får du barnbidrag i December

Gör såhär:

Smält fettet i en kastrull och blanda sen i fröna. Placerar pepparkaksformarna på en plåt med bakplåtspapper. Häll blandningen i formarna. Tryck ner ett snöre som en ögla i varje blandning. Lossa försiktigt på formarna när allt har stelnat. Klart att hänga ut!

Julpyssel för vuxna: Brända mandlar

En riktig klassiker är brända mandlar. Både gott och väldigt enkelt att göra. De passar till många olika högtider och som snacks på julaftonskvällen.

Till brända mandlar behövs:

 • 200 gr sötmandel
 • 1,5 dl strösocker
 • 0,5 dl vatten

Gör såhär:

Blanda socker och vatten i en kastrull, koka upp under omrörning. Lägg i mandlarna och koka tills du hör att mandlarna ”knäpper” och blandningen sockrar sig. Tar cirka 1 minut. Glöm inte att röra hela tiden. När allt är klart lägg mandlarna separerade på bakplåtspapper och låt dem svalna. Förvara dem sedan i en lufttät burk. Gott!

Läs mer: Julklappar till barn under hundralappen

Läs mer: Tips: Roligt julpyssel att göra med små barn