Mammor - ta tid till er själva!

Egentid!
Egentid!

”Du måste ta tid till dig själv!” ”Ingen kan bara vara mamma hela tiden!”

Du vet att du borde, får höra att du måste, men ändå kan det vara så svårt för oss mammor att ta lite tid för oss själva.

Hur kommer det sig att det är så väldigt svårt för många mammor? Vi lever i en modern tid där föräldrarna, i alla fall teoretiskt sätt, ska dela på ansvaret över barnen. Vi borde väl ha annat intressant och kul att leva för än bara våra barn? Men ändå blir så många kvinnor som handlingsförlamade vid blotta tanken på att rå om sig själva.

För mammor med spädbarn kan det kännas fysiskt omöjligt att släppa de varma, gosiga små knytena ur sikte mer än några minuter. Men när vi har hört tillräckligt mycket tjat om att vi borde gå ut och roa oss, och sagt nej till otaliga festerbjudanden så många gånger att man är farligt nära att inte längre ha kvar några vänner utan barn, fixar de flesta förr eller senare en barnvakt och ger sig ut på lekplatser för vuxna. Oavsett om det är bardisken, gymmet eller shoppingrundan singelvännen får med dig på, är alla lukter och läten utanför det skära bebismolnet ofta ett intryck för mycket.

Den intensiva längtan tillbaka till den rena, oskuldsfulla bebisfjunlukten slår ner så fort att det är omöjligt att värja sig. För många timmar utan ens spädbarn gör att brösten ömmar och fylls med mjölk som strilar ur en – envist visar dem ett starkare behov som endast en liten bebismage kan stilla. Hur trötta vi än är, hur ont i kroppen av utmattning vi än har och hur mycket vi än skulle behöva egen tid kan det helt enkelt kännas som ett alldeles för stort projekt att göra något utanför barnkammaren.

Mammor med barn som passerat bebistiden kanske inte längre känner igen sig i denna beskrivning, men då är det istället andra krafter som drar en i motsatt riktning från egentiden. Att inte ta vara på sig själv kan leda till utmattning, stress och ibland även till utbrändhet - och det om något kan vara farligt både för en själv, ens barn och kärleksrelationen.

Enligt Anna Landaeus, träningscoach och yoga- och gyminstruktör på Nautilus i Stockholm, är det både mentalt och fysiskt ohälsosamt att inte ta tid för sig själv. Och ohälsan drabbar framförallt mammorna.

- Jag upplever att mammor inte tar tid för sig själva på samma sätt som pappor verkar göra. Männen går iväg och tar tid för annat än familjen. Även om en kvinna har varit självständig innan hon fick barn upplåter vi ju vår kropp till en liten individ som sedan är mer beroende av en och då hamnar man lätt i fel mönster.

Landaeus ser många kvinnor som fått barn som är överviktiga och olyckliga över sin situation.

- Kvinnor sitter ofta hemma själva med barnen och äter, det blir ens frizon. Men kroppen och psyket mår inte bra av det.

Därför menar hon att det är så otroligt viktigt för kvinnor att tvinga sig ut och träna, tröttheten till trots. Hon träffar mammor som tar med sina MP3 spelare eller böcker och sätter sig vid cykeln på gymmet, då det kräver mindre ork än vid exempelvis ett styrketräningspass. På hennes yoga kommer många slutkörda mammor som ofta somnar av trötthet, och det är bara bra, menar Landaeus. Då får dem tid att slappna av.

Tecken på att man börjar förlora sig själv och verkligen behöver egentid:

* Trött

* Irriterad

* Mindre tålamod

* Ledsen

* Distanserad från dig själv, som om du har tappat bort dig.

* Förvirrad

Att få en lugn stund för sig själv behöver inte vara speciellt tidskrävande utan kan enkelt göras som en paus mitt i vardagsstressen.

3 saker att tänka på när du planerar för din ensamstund:

1. Håll dig undan ställen dit andra barnfamiljer kan tänkas komma! Barnskrik eller en charmig liten trollunges envisa blick kan få dig att krypa hem igen av längtan till ditt eget barn.

2. Försäkra dig om att pappan eller barnvakten gör något roligt med ditt barn så att du inte känner ånger för att du inte tar med barnet på din egen roliga timme. Och om du inte har förmånen att ha folk omkring dig som gör det kan du dämpa samvetet genom att tänka på hur mycket ny, fräsch energi du kommer att ha till ditt barn. Då kan du också hitta orken att hitta på roliga saker tillsammans med barnet, än när du är helt slut av att bara ha gett och gett och gett.

3. Det kan vara otroligt dränerande att lyssna på vad alla andra säger att du borde göra, så försök att lyssna inåt på vad du behöver och vill och stärk samtidigt din egen intuition.

Här ger Mammasidan några tips på sköna och avslappnande saker som varken är tidskrävande eller dyra. Upplev en stund av bliss!

• Spa – dyrare variant på ett professionellt Spa eller gör ditt eget i badrummet. Be den som tar hand om barnen att gå ut, stäng in dig i badrummet en timme, häll upp ett varmt bad, sätt på lugn musik, tänd ljus och häll några droppar väldoftande olja eller badsalt i vattnet och njut! Efteråt kan du passa på att fila fötterna och smörja in dem med en mjukgörande kräm och göra en ansiktsmask på råvaror du har hemma. Lägg dig sedan ner, andas stillsamt och låt tankarna sväva! (För många och bra recept på ansiktsmasker besök Nyfikenvitals hemsida.)

• Massage – unna dig en professionell massage eller gör ett utbyte med en god vän som är i samma behov som du.

• Lyxa till det med vin och goda ostar med kex alt. gott te och frukt med bästa vännerna. Ett gott skratt förlänger livet, sägs det ju, och med bästa vännerna är det kanske mest troligt att uppleva ett riktigt djupt skratt.

• Träna: yoga, Tai Chi, styrketräning, Afrikansk dans, salsa, cykla och mycket mer!

• Ta en stund efter träningspasset och sätt dig i bastun. Låt ångorna mjuka upp både kropp och själ.

Säsongsbaserat egetmys:

Sommar: Ta en filt och bok och lägg dig i gräset. Om det regnar, gå ut och känn lukten av blöt asfalt, se regndropparna tvivla i sitt fall mot marken, gå barfota i daggen, plocka blommor.

Höst: Gå till ditt favoritcafé eller park i höstskrud och läs en skön bok (som inte handlar om barn!) eller skriv ner dina drömmar, tankar och känslor i en vacker anteckningsbok. Hösten är en bra tid för eftertanke och reflektion. Rensa och gör plats – få tillgång till dina känslor och intuition.

Vinter: Klä dig varmt och gå ut och gör en snö ängel och stirra upp i den stjärnbeströdda himlen. Träffa dina bästa vänner – skapa en kvinnogrupp el. bok grupp. Ge utlopp för tankar, känslor och idéer.

Vår: Ta en lång promenad. Använd alla sinnen, insup fågelkvittret, vinden och kanske regnet, studera de bristande knopparna och låt dig inspireras!

Så här säger några mammor om vad dem gör för att få lite egen tid:

“Jag brukar passa på under lunchen på jobbet. Istället för att äta lunch med kollegorna går jag ibland till något mysigt café, dricker ett gott kaffe och äter en god lunch eller smörgås, och så läser eller skriver jag. Det är för mig ett bra sätt att coola ner och slappna av”, Matilda, 32.

”Jag sätter på en DVD film”, Carolina, 34.

”Jag tränar. Yoga ger mig det mentala lugnet och genom styrketräning får jag ut ilska och frustration”, Anna, 32.

“Jag tycker om att läsa en bra bok, smygröka, äta god middag ute med en vän,

titta på film och svulla lite”, Linda 31.

Exempel på härligt väldoftande, ekologiska och prisvärda badprodukter:

Lavender Relaxing Bath Milk, Weleda. En avslappnande och lugnande badolja. 195.00 kr på webshopen

Pine Reviving Bath Milk, Weleda. Återhämtande badtillsats, 185 kr.

Rosemary Invigorating Bath Milk, Weleda. Badet värmer upp kroppen och driver iväg känslan av trötthet. 195kr.

Kneipp Thermal Spring Bath Salt Wildflower Calming. Aktivererande effekt vid håglöshet – ger ny kraft. 75 kr

För mer information om dessa och andra produkter besök Weledas hemsida och Kneipps hemsida. Produkterna finns även att hitta i välsorterade hälsokostbutiker.