"Min sexåring vägrar sluta med blöja – vad ska jag göra?"

Barns utveckling är en resa full av framsteg, milstolpar och utmaningar. En av dessa utmaningar, och ofta en källa till ångest för både barn och föräldrar, är övergången att sluta med blöja. Barn utvecklas olika och vissa barn kan behöva längre tid på sig för att sluta med blöja. En uppgiven användare i Familjelivs forum ställer sig frågan om hur hon ska få sin sexåring att sluta med just blöja.

Medan många barn blir blöjfria vid tidig ålder, finns det de som tar längre tid på sig. Vad händer då när ditt barn är sex år gammal och fortfarande kämpar med att övervinna sin rädsla för toaletten?

Barn som vägrar sluta med blöja

Forumanvändarens frågeställning lyder:

"Hej! Jag har en dotter som blir 6 år om 2 månader och fortfarande använder blöja, använder inte toaletten alls! Vi har försökt med allt känns det som, belöningar, sagt att det är inte finns i hennes storlek längre med mera. Vi vet inte varför hon vägrar gå på toaletten, det är som att hon blir skrämd av den, hon kan inte ens sitta där utan att bli hysterisk. Annars är hon som vilket annat barn som helst, aningen blyg men har kompisar och har aldrig varit utstött eller liknande.

Vi har tagit upp det här med läkare och BVC men inget händer ju!! Det säger att hon har tills skolan börjar på sig, men vad händer om hon inte slutat då? Kan tillägga att hon själv tycker det är jobbigt att hon använder blöja, hon skäms ofta om någon kommentar detta, för många undrar. Jag börjar bli desperat, vet inte vad jag ska ta mig till. Känns som vi testat allt och läkarna verkar inte ta detta på allvar, finns det ingen hjälp man kan få?"

Släng alla blöjor och köp aldrig mer igen

Så tycker andra forumanvändare om situationen:

"Vi gick igenom liknande saker med vår son. Vi började låta honom välja om han ville ha blöja eller inte. Det gav honom en känsla av självbestämmande och så småningom valde han att inte ha blöja."

"En strategi som fungerade för oss var att skapa en positiv atmosfär runt hela processen. Vi firade framsteg och ignorerade tillbakafall. Det tog tid, men till slut fungerade det."

"Köp blöjor av sämre kvalité så hon känner att de blir våta eller sätt trosorna på insidan av blöjan så de blir blöta finnes ju även tygblöjor. Det viktiga är att hon känner obehag av blöjorna."

En annan forumanvändare kommer med flertalet tips:

"Mina tips:

1. Släng alla blöjor och köp aldrig mer igen. Håll fast vid det!

2. Låt henne bestämma själv om hon vill kissa på sig eller gå på toa. Slappna av. (det är inte farligt om hon kissar på sig några gånger). Ha med ombyteskläder.

3. Gör toabesök så motiverande som möjligt: fina trosor, fin toainsats, kanske läsa bok på toa eller lyssna på ljudbok.

4. Direkta belöningar efter varje kiss/bajs på toaletten. Kanske 2 kronor så att hon köper sig något extra på lördag? Eller någon annan present, som hon verkligen vill ha. Eller klistermärken efter varje kiss/bajs, som blir till något stort när de blir, t.ex. tio stycken. (För att bryta mönster, att distrahera, att motivera).

Du kan läsa forumtråden här!