• Äldre 30 Dec 01:48
  36197 visningar
  98 svar
  98
  36197

  Vägar sluta med blöja 6 år

  Hej! Jag har en dotter som blir 6 år om 2 månader och fortfarande använder blöja, använder inte toaletten alls! Vi har försökt med allt känns det som, belöningar, sagt att det är inte finns i hennes storlek längre med mera.. Vi vet inte varför hon vägrar gå på toaletten, det är som att hon blir skrämd av den, hon kan inte ens sitta där utan att bli hyterisk. Annars är hon som vilket annat barn som helst, aningen blyg men har kompisar och har aldrig varit utstött eller liknande. Vi har tagit upp det här med läkare och BVC men inget händer ju!! Det säger att hon har tills skolan börjar på sig, men vad händer om hon inte slutat då? Kan tillägga att hon själv tycler det är jobbigt att hon använder blöja, hon skäms ofta om någon kommentar detta, för många undrar. Jag börjar bli desperat, vet inte vad jag ska ta mig till känns som vi testat allt och läkarna verkar inte ta detta på allvar, finns det ingen hjälp man kan få? :(

 • Svar på tråden Vägar sluta med blöja 6 år
 • Äldre 30 Dec 02:02
  #1

  Har du pratat med BVC? De har kontakt med barnpsykolog, som kan hjälpa er. Vill du vara taskig, så köper du inga fler blöjor bara...

 • Äldre 30 Dec 02:04
  #2

  Jag vet inte tyvärr.., jag har en tre och ett halvt årig som är lite likadan. Hon är dock blöjfri hemma och går på EN av våra två toaletter, men vägrar gå på toa nån annanstans, på dagis, hos vänner eller släkt.
  BVC har inget konkret att ge, utan säger som till er att strunta i det, det går väl över så småningom... Men jag vet inte.
  Hennes kusin som är mkt äldre (20 år) höll på så hela skoltiden också. Hon hade inte blöja i skolan däremot höll hon sig hela dan tills hon kom hem och kunde gå på toa...
  Om vi inte har blöja med oss så håller sej dottern fleeeera timmar fast hon är hysteriskt kissnödig och sätter man henne på toa hos nån annan skriker hon och håller sig.
  Att kissa utomhus funkar dock för henne. Men det är ganska meckigt på vintern så nu har hon blöja när vi är iväg.
  Det har varit såhär sen i våras och blivit värre och värre. I början kunde hon gå på toaletter varsom ibland och alltid iaf hos två av våra släktingar men det har hon också slutat med nu.
  Vi va utomlands i somras och då gick det bra att gå på resturangtoaletter etc, tom nån bajjamajja på stranden, men helst ville hon gå i vårat hotellrums toa...
  BVC säger att hon utövar kontroll/makt på det sättet och vi ska låta det vara ett tag...

 • Äldre 30 Dec 02:16
  #3

  Låter jobbigt! Vid 6 år har jag för mig att man kan utreda varför det inte funkar, alltså om det är något fysiskt eller psykiskt. Det är ju det viktigaste att börja med.

  Min son, som snart blir 5, var ganska svår att vänja av blöjan. Eller ganska sen i alla fall. Men det började med att jag sa att blöjorna var slut (gömde dem) och så fick han gå hela dagen utan blöja. Det hände ju en hel del olyckor (i början hela tiden) men det var ju så han lärde sig hur det känns när han är kissig. I blöjan kan man ju småskvätta hela tiden om man vill, men när man ska vara utan så måste man ju känna igen signalerna.

  Om just toaletten i sig är läskig kan man ju använda potta, även med större barn.

  Sen blev min son övertalad av "Alla stora barn kissarpå toaletten, det gör alla dina kompisar"-snacket, samt att han fick välja snygga kalsonger att ha på sig.

  Han har även blivit mutad med presenter ca 2 gånger.

  Om det bara är en fix grej att barnet vill ha blöja, så tycker jag att man får vara konsekvent. Man tar helt enkelt bort blöjorna (när man är hemma iaf).

  Och så ska man så klart inte göra en stor sak av det när det händer olyckor. Min son får bara en tillsägelse om han kissar på sig av lathet (typ orkar inte avbryta leken och gå på toa fastän jag påminner honom) men när det är en ren olycka så kommenterar jag det inte. Av sin pappa har han fått skäll ibland och det har gjort att han "gömmer sig" för honom när han kissat på sig, medans han har en helt avslappnad inställning med mig, ingen skam eller så.
            


  - Pojke 2008 - Bebis 2013 -
 • Äldre 30 Dec 02:19
  #4

  BVC har sagt åt oss att det går över i 2 års tid nu, att hon kommer sluta när hon känner för det eller när hon börjar tycka det är pinsamt. Grejen är den att hon tycler redan det är grymt jobbigt, många barn frågar henne varför hon har blöja fortfarande osv. Så länge ingen drar upp blöjor med henne så leker hon på som vanligt men direkt någon frågar drar hon sig undan och vill hem på en gång. Läkaren har bett oss testa göra hål i blöjan och helt enkelt låta allt rina igenom men inte ens det funkar. Har även sagt att nu köper vi inga mer blöjor nu är det slut men hon är så pass stor nu att hon fattar, jag kan hitta gömda blöjor lite varstans som hon gömt för att kunna ta på sig. Vi har tagit bort blöjorna helt ett tag men hon höll sig tills hon blev hysterisk och alldeles gråtfärdig så vi fick ge upp det med råd från läkaren, hon höll sig över dygnet varje gång. Jag hat försökt hitta orsaken, om det kan ligga någon psykiskt bakom det hela som gör att hon inte vill?

 • Äldre 30 Dec 02:29
  #5

  Vi har testat med pottan också, funkar inte heller. Kan tillägga att hon även går hos en logoped pga att hon "tappar" bokstäver. Kanske inte har nåt med det här att göra men man vet aldrig, kanske nån som vet. Jag har "förbjudit" henne att ha blöja på sig hemma, har sagt åt henne att ska hon ha den så ska det endast vara när hon känner sig nödig och inte bara för att ha den på sig, måste ju börja nånstans. Det händer att jag kommit på henne med att smyga och sätta på sig en, men det är inte alltid jag hinner se. Påpekar alltid när hon är kissnödih att vi kan gå på toa och kissa men hon total vägrar jämnt.

 • Äldre 30 Dec 02:35
  #6

  Det kommer bli en utredning vid 6 års ålder men jag vill så gärna hjälpa henne på nåt sätt innan, men det verkar totalt omöjligt. Oroar mig så mycket över att hon ska bli utanför senare pga det här, som jag skrev tidigare så är Hon väldigt blyg och tar inte kontakt med andra utan det är dom som måste komma till henne först, tar tid för henne att komma in själva leken också men när hon väl känner sig bekväm leker hon på som aldrig förr.

 • Äldre 30 Dec 07:58
  #7

  Har ni testat med en sån där potta som spelar en trudelutt när det kommer nåt i den?

  Har ni testat med sån där barnsits man lägger på toan? Jag tänker att hon kanske känner sig rädd för att ramla i? Kanske finns i olika färger så hon kan få vara med och välja?

  Prova att förklara exakt hur toan fungerar kanske. Spoltanken, vattenlåset, avloppsrören, reningsverket. Jämfört med blöjorna och soptippen. Det beror på hur hon är som person men vissa barn är ju nyfikna på hur saker fungerar inuti. Det finns kanske någon Så Funkar Det-bok med bilder ni kan titta på.


  42.
 • Äldre 30 Dec 11:42
  #8

  köp blöjor av sämre kvalite så hon känner att de lir våta eller sätt trosorna på insidan av blöjan så de blir blöta finnes ju även tygblöjor.
  Det viktiga är att hon känne obehag av blöjorna. 

 • Äldre 30 Dec 11:49
  #9

  Har också hört det där med att köpa blöjor med dålig kvalitet så det känns obehagligt. Det finns ju till och med speciella blöjor som är "dåliga", Libero Potty Training.

  Eller om du säger att "du glömt köpa hem"? 

 • Äldre 30 Dec 12:13
  #10

  Glömde skriva det att Libero och pampers suger upp så snabbt att man märker knappt att man kissat i dem samt är de så tunna att de inte märks att man bär dem.

Svar på tråden Vägar sluta med blöja 6 år