Så mycket pengar läggs på presenter inför barnkalas – föräldrar berättar

Barnkalas, barnkalas, barnkalas – ja, vissa perioder är verkligen fyllda med barnens kompisars kalas. Men hur mycket pengar bör man lägga på presenter inför barnkalas? Ta del av flera föräldrars tankar om pris för kompisars presenter här!

Hur mycket pengar lägger föräldrar på presenter inför barnkalas?

När ens barn börjar förskolan får hen en helt ny värld av umgänge med andra barn och dess föräldrar. Ofta bjuds det in till en hel del födelsedagskalas genom åren – barnkalas fyllda med lekar, godsaker och presenter. 

Om man går i en stor förskolegrupp kan det lätt bli en hel del kalasinbjudningar och därmed många barnkalas att gå på. Det innebär också många barn att köpa presenter till. 

Pris för presenter till barnkalas

Förutom att det kan vara svårt att först och främst komma på vad man ska köpa present innan man ska gå på barnkalas, kan det även vara klurigt att veta hur mycket pengar man bör lägga på presenter. För finns det egentligen rätt eller fel? Frågan har diskuterats i Familjelivs forum

Föräldrar berättar: Så mycket lägger vi på kompisars presenter när det är barnkalas

I forumtrådarna "Barnkalas, hur mycket brukar ni lägga på present till "dagiskompisar"?"" och "Hur mycket tycker du man ska lägga på barnets present till barnkalaset?" tas frågan upp och flera föräldrar berättar hur de brukar tänka kring pris på presenter till barnkalas. 

 • Jag brukar ligga någonstans mellan 60-80 kr med vissa undantag för om jag hittar något som jag vet att barnet i fråga verkligen vill ha då kan jag gå upp mot en hundralapp.

 • 50-100 kronor brukar vi lägga ungefär.

 • 40-70 kronor.

 • Jag brukar tänka runt 50-100:- Ibland blir det runt 100:- och ibland hittar jag ngt bra för 60-80:- och det går ju lika bra, beror på vad och var man köper. Jag är inte så noga så, men skulle inte köpa ngt över 120:- till ngn ytlig kompis på barnkalas.

 • Vi resonerade som så (och diskuterade det också på något föräldramöte på dagis) att vi inte ville trappa upp förväntningarna på presenter. En del familjer har många barn, och då blir det dyrt med presenter till alla kompisars kalas. Poängen är ju att alla ska känna att de har råd att låta barnen gå på kalas, för det är ju ändå det som är det roligaste, även för födelsedagsbarnet.

 • Nånstans mellan 80 och 150 spänn, beroende på vad jag hittar. Oftast är jag ganska oplanerad och måste stressköpa presenter och då hamnar jag nog ofta i den övre delen av spannet.

 • Det har varierat mellanm 80-100 kr. Vi har inte varit på så många kalas hos fsk-kompisar ännu, men presenterna har inte överstigit nämnda prisklass är jag tämligen säker på.

 • Jag brukar köpa för runt 100-lappen, men anser att runt 50-75 brukar vara normen.Att vi köper för runt 100 beror ofta på att vi gör det i sista stund och att man då är lite mindre sparsam eftersom man är stressad. Min son är fem.

 • Köper för 80 - 120kr. Bättre vänner får lite dyrare. Handlar gärna på rea, blir ibland ett litet lager hemma när vi hittar något bra. 

 • Jag storhandlade presenter på IKEA och la på hög. Ca 50-70 k/st. Vissa perioder är det ju kalas varenda helg så ska man köpa dyrt till alla blir man ju ruinerad. Bästa kompisen eller nån som man t ex fått ärva kläder eller så av har jag kostat på lite mer, kanske 100-150.

 • 50-100 kr är alldeles lagom tycker jag. Jag har tvillingar som oftast går på samma kalas och de har alltid varsitt paket med sig när de ska på kalas så det blir ju lite pengar om det ska vara dyrare saker...
 • Vi föräldrar har gemensamt enats om att hålla ner ambitionerna lite så länge barnen är små i alla fall. Vi kör enkla kalas med mycket lek och leksaker runt 70 kronor. 
  • Vi har 100 kronor som riktlinje, men kan köpa billigare saker ibland om vi hittar bra saker. Ibland hittar man exempelvis böcker som brukar kosta betydligt mer än 100 kronor för bra bit under 100.