Utomkvedshavandeskap – som behöver opereras
Runt 2-3 procent av alla graviditeter är så kallade ektopiska graviditeter, eller utomkvedshavandeskap med ett annat ord. Tillståndet behöver alltid behandlas och ofta behöver man opereras.
Utomkvedshavandeskap behöver alltid behandlas
Ett utomkvedshavandeskap, eller en ektopisk graviditet kräver alltid behandling och det krävs ofta sjukhusvistelse i väntan på diagnos. Vid allvarligare fall kan äggledaren brista och då orsaka allvarliga blödningar i buken.
Utomkvedshavandeskap behandlas ofta med operation. En alternativ behandling är att istället behandla med en form av cytostatika, men detta sker endast om tillståndet upptäcks mycket tidigt.
Operation med titthålskirurgi
Operationen utförs ofta med hjälp av titthålskirurgi. Eftersom man ofta måste ta bort hela äggledaren så kan det leda till att det blir svårare att bli gravid igen. Men då det finns två äggledare är inte möjligheterna till graviditeter borta.
Vid nya graviditeter är det viktigt att vara uppmärksam på symtom på nya utomkvedshavandeskap, då det är större risk att råka ut för dem igen om äggledaren redan är skadad.
Källa: 1177.se