Baby – 6 månader

Vid 6 månaders ålder kommer du se första tecknen på att hen har sin egen vilja. Din bebis reagerar mer spontant och har mer kontroll över sina handlingar. Koncentrationen ökar och hen börjar också att bättre förstå vad som händer runt omkring.


I denna period sker något med minnet hos de flesta barn. Bebisen börjar komma ihåg saker som upprepas och hen vet till exempel vad som händer när det är dags för mat, ombyte eller sovdags.

Kärleksfulla föräldrar lägger grunden för barnets emotionella intelligens

Allt eftersom bebisen växer lär hen sig mer om världen på två sätt. Det ena sättet är att utforska föremål, leka med leksaker och experimentera med kroppens rörelser. Det andra sättet att lära sig handlar om det sociala. Föräldrar och nära omsorgspersoner är den viktigaste källan till att lära hur människor förhåller sig till varandra. Om bebisen får massor med kärlek är chansen stor att han själv blir en omsorgsfull vuxen.

Föräldrar och syskon som är vänliga, hjälpsamma och ler mycket, har inverkan på den emotionella utvecklingen hos ett litet barn. Även om bebisen inte direkt är involverad själv.

Bebisens fysiska utveckling

  • Vid 6 månader sitter bebisen några sekunder med stöd.
  • Vid 6 månader lyfter bebisen huvudet från ryggläge, kan ha ganska raka armar.
  • Vid 6 månader flyttar bebisen saker från hand till hand.
  • Vid 6 månader rör bebisen sina tår i ryggläge – hoppsan en tå!

Inom loppet av de kommande 6 månaderna kommer din bebis krypa och dra sig upp ståendes. Det är dock stor variation på när det sker. Låt barnet utvecklas i sitt eget tempo och undvik både hoppgunga eller gåstol. Det rekommenderas inte då båda delar kan felbelasta barnets rygg!

Om du låter en 6 månaders bebis ligga på rygg kommer hen ganska säkert försöka rulla runt på mage. Detta är ett första steg på vägen till att röra sig framåt. Bebisen blir efter en stund medveten om att rulla sig kan användas för att komma från punkt a till b, och kan bli som en rullande boll genom rummet för att få tag på en spännande sak.

Redo för mat!

När spädbarnet är sex månader gammalt bör fast föda gradvis introduceras som tillägg till modersmjölken. Detta så att behovet av energi och näringsämnen täcks.

Det är viktigt att kosten innehåller tillräckligt med järn. Med hänsyn till behovet av järn i början rekommenderas ersättning som dryck och gröt fram till 12 månaders ålder om det finns behov av annan mjölk än modersmjölk. Det är rekommenderat att man använder järnberikad gröt, grovt bröd, magert kött och andra järnrika matvaror.

Första gången barnet får fast föda ska du räkna med att det mesta hamnar på helt andra ställen än i barnets mage. Det betyder inte att bebisen inte tycker om maten, bara att han inte har lärt sig rätt ätteknik. Att amma från bröstet eller suga på flaskan är ju något helt annat än att surpla i sig mat från en sked. Var tålmodig – han lär sig efter några försök.

Lek och förståelse

Runt 6 månader kommer bebisen jubla åt sin egen spegelbild. -Aha – detta är alltså jag! Bebisen tycker också om att betrakta andra barn och ser att barn är något annat än vuxna. Bebisen tar saker, sina egna händer och fötter i munnen för att utforska: ”Är detta mjukt eller hårt? Skrovligt eller lent?”

Tittut-leken blir populär. Din bebis kommer under de kommande månaderna jobba för att förstå att saker och människor faktiskt existerar, även om barnet inte ser det just i ögonblicket. Du kommer eftersom se att bebisen börjar leta efter en leksak om du gömmer den.

Normal vikt och längd, bebis 6 månader

Visste du att den största bebisen som fötts vägde 10 kilo? Och den minsta bebisen som överlevt vägde 254 gram vid förlossningen? Som du säkert redan har sett är det stor variation på hur mycket en bebis på 6 månader väger. Bebisarna i din föräldragrupp har säkert stor variation i längd och vikt. På samma sätt som med vuxna människor. WHO har tagit fram en internationell standard för normalvikt, som vi återger nedanför. På barnavårdscentralen kommer sköterskan se på vikt i förhållande till längd, och inte minst hur bebisen går upp i vikt från gång till gång.

WHO standard för normalvikt visar stora variationer på hur stora bebisar är vid 6 månaders ålder. Som förälder är det viktigt att du ser att din bebis går upp jämnt i vikt och verkar nöjd.

Vikt pojkar: 6,1-10,2 kg
Längd pojkar: 62,6-72,6 cm
Vikt flickor: 5,5-9,7 kg
Längd flickor: 60,5-71,0 cm

Källa: WHO

Sökt förskoleplats?

Även om du och pappan troligtvis kan se fram emot flera föräldralediga månader, har ni säkert börjat planera vad som händer när föräldraledigheten är över. Ska båda föräldrarna jobba heltid? Ska ni söka plats på förskolan? Eller ska någon annan passa barnet? Vill ni att barnet ska gå på en specifik förskola bör ni ställa er i kö.

Bekymrad eller önskar råd?

Är du på något vis bekymrad över barnets utveckling eller önskar du få någon att prata med om barnets utveckling – kontakta barnavårdscentralen!

/
stats