Så kom vi överens om namnet

Hade ni planerat klart barnets namn innan det föddes eller hade du problem att enas med din partner? Att bestämma namn är en av de första utmaningarna man stöter på som förälder.


En del föräldrar väljer ett populärt namn som man ofta inte vet helt varför man egentligen tycker om det, andra väljer ett släktnamn för att minnas en person man håller kär.

Några lägger en hel rad kriterier för namnet, det ska ha stark betydelse, det ska vara unikt, det ska inte likna vissa ord, det ska passa med efternamnet, det ska inte uppmuntra mobbare och det ska inte hamna på topplistan under dom närmsta åren.

Till slut måste man enas med sin partner om att namnet är rätt. Men hur ska man egentligen klara av att komma överens? Vi har pratat med två par som löste det på väldigt olika sätt.

LÄS OCKSÅ: Namnrouletten ger dig namnförslag

Blev överens genom avancerade tabeller

När förstagångsföräldrarna Elisabeth och Morten skulle komma överens om namnet på sin blivande son började de planera tidigt i graviditeten, och dom valde att gå väldigt systematiskt tillväga. – Morten är ingenjör och tycker mycket om Excel-ark, säger Elisabeth med ett leende. – Själv har jag jobbat många år som projektledare och har gjort oändliga projektplaner i Excel. Det resulterade i att namnvalet togs genom avancerade Excel-ark med pivottabeller!

Morten och Elisabeth gick båda två igenom hela långa namnstatistik-listan som finns på Statistiska Centralbyråns hemsida. Det är en översikt på alla namn som har används de senaste åren.

namn som de ansåg helt oaktuella. – Det kunde vara namn som vi hade dåliga associationer till, från tidigare bekantskaper, klasskamrater, vänner eller familj, förklarar Elisabeth.

– Efter denna process satt vi kvar med en lista på kanske 20 namn totalt. Så gav vi varje vecka i flera månader poäng till dessa namn på en skala 1-10, där några namn åkte ut varje vecka. Till slut hade vi två namn kvar, men en favorit. Vi tänkte att vi inte skulle bestämma oss 100% för det ena förens han faktiskt fanns här, för att vara helt säkra på att vi tyckte namnet passade.

Även om de valde en ganska rättfärdig och systematiskt metod för att komma fram till ett namn, erkänner Elisabeth att det uppstod några oenigheter under vägen. – Vi var ganska oeniga om några av namnen. När ett av någons favoritnamn rök från listan på grund av för lite poäng, var det en del diskussioner. Men reglerna var tydliga, det var summan av bådas poäng som till slut skulle ge oss ett namn vi båda tyckte bra om. På slutet var vi eniga, men under vägen fick den ena ge sig upprepade gånger.

LÄS OCKSÅ: Välja namn till barn

Önskade ett namn som fungerar internationellt

I tillägg till att gå igenom namnstatistik sökte Morten och Elisabeth även inspiration i sina egna familjeträd.

– Vi undersökte om det kunde vara några aktuella ”arvs-namn”, men det var många namn i gammal stil som vi inte helt tyckte passade på en liten baby.

Morten var väldigt tydlig med att han inte skulle ha dubbelnamn eftersom vi redan har flera efternamn, och jag ville att det skulle vara ett namn som även kunde uttalas bra på engelska. Eftersom världen blir mindre och mindre och många branscher jobbar mer internationellt, ville vi inte att han skulle få problem i framtiden på grund av uttalet av hans namn.

Det skulle även vara ett relativt ”normalt” namn. Det vill säga att vi inte ville ha något speciellt, konstigt, gammeldags eller liknande, men ändå inte från topp 10-listan. Vi diskuterade en del runt detta med ”modenamn”. Jag gillade några av namnen som var väldigt populära, men Morten ville helst undvika att det skulle bli tre andra i hans klass som heter detsamma.

Som många andra säkert har erfarenhet av, upplevde Elisabeth och Morten att det inte alltid är smart att involvera familj och vänner i namnprocessen. – Vi gjorde det lite när vi hade listan klar med många namn, men fick veta att det fanns många med starka åsikter om dom olika namnen i familjen. Vi bestämde därför att vi inte skulle involvera dom förens vi själva hade bestämt oss.

Det slutade med att de kallade sin son för Jonathan, ett namn som de båda är strålande nöjda med i dag.

LÄS OCKSÅ: Njut av att vara gravid – 20 bra orsaker!

Speciellt namn eller inte?

Detta med att undvika de mest populära namnen är något som trebarnsmamman Susanne håller helt med om. Men hon upplevde att hennes man Vegar inte hade helt samma uppfattning. – Jag valde ett väldigt otraditionellt namn till min son som är född 1990, berättar Susanne, – och jag tycker att speciella namn är en del av charmen.

För mig speglar det hur speciellt barnet är för mig. Jag skulle till exempel inte kunna tänka mig att mitt barn skulle ha ett namn som låg på topp tio bland de mest populära namnen. Min man är nog ganska mycket mer konservativ på denna punkt. Han tycker inte att det passar med ett för speciellt namn, eller svåra namnkombinationer. Han tänkte nog mer praktiskt, medan jag tänkte lite mer kreativt.

Trots oenigheten hade Susanne och Vegard inga andra speciella kriterier för namnet. Det viktigaste för dom var att dom kom överens och att namnet kändes bra för båda två.

LÄS OCKSÅ: 10 saker du inte säger till gravida

Eftersom vi visste innan att vi skulle få en dotter så behövde vi bara koncentrera oss på flicknamn. Jag hade i många herrans år en dröm om att jag en dag fick en flicka som skulle heta Maxima, säger Susanne.

– Min man vill alltid att beslut ska vara väl genomtänkta och ville därför att alla namn skulle diskuteras... Han hade nog inte precis en wow-känsla när det gäller namnet Maxima. Vi pratade därför om många andra namn, men jag tyckte det var jättesvårt. För mig var hon liksom redan Maxima när hon föddes.

LÄS OCKSÅ: Pojke eller flicka?

Fick inte namn förens efter tre månader

Även ett bra tag efter förlossningen hade inte Susanne och Vegar klarat av att enas om ett namn. Och dom fortsatte att söka inspiration från böcker, på nätet och bland namn i familjen. De kom till slut på att processen med att bestämma namn skulle få ta den tid det behövde. – Vi ville helt enkelt smaka på olika namn och se vilket som växte på oss, förklarar Susanne. – Även om familj och vänner nog undrade över varför det tog så lång tid.

Allt eftersom klarade de av att korta ner det till fyra möjliga namn, och det slutade med en kompromiss. En kombination av ett vanligt namn och ett speciellt. – Till slut enades vi om att Sara-Maxima var ett passande speciellt och väldigt vackert namn för vår speciella lilla flicka. Då hade vi båda två valt ett namn som passade ihop med den andra personens önskan om namn, och cirkeln var sluten. Vår dotter var 11 veckor gammal när vi äntligen skickade in namnpappren.

5 tips till er som ska hitta namn till barnet

  1. Gör en topp tre namnlista var och häng den på en väl synlig plats (till exempel kylskåpsdörren). Detta ger dig möjlighet att låta namnen ”växa” på dig, och du börjar kanske att tycka om ett namn som du inte var positiv till från början.
  2. Om debatten blir för upphettad – ta en paus! Låt inte tidspress få dig att välja ett namn du egentligen inte vill ha.
  3. Om ni har svårt att bli eniga – ge barnet dubbelnamn och välj ett namn var.
  4. Låt ödet få avgöra! Ni kan till exempel fördela de mest aktuella namnen i en lista från 1-31 och så låta datumet barnet blir fött avgöra.
  5. Hitta inspiration i Mammasidans namnroulett!
Översättning: Ida Otterholm
stats