Så förändrar graviditeten dig psykiskt - för alltid
Hjärnaktiviteten och sättet att vara förändras. Gravida genomgår en mental reorganisering.
Den växande magen är ofta ett helt klart tecken på en kommande förlossning. Det kanske inte alla vet är att det också sker förändringar i hjärnan när det närmar sig förlossning. Den gravida ändrar långsamt sitt sätt att vara för att bäst möjligt kunna ta hand om sin nya familjemedlem.
Kvinnan går igenom en mental reorganisering
– Det sker flera psykiska förändringar under en graviditet. Kvinnan går igenom en mental reorganisering. Från hon ser de två sträcken på testet börjar hon på ett eller annat sätt förändras. Man får många tankar och det sker omedelbart hormonella och hjärnmässiga förändringar, säger psykologspecialist Gro Vatne Brean från Nationellt kompetensnätverk för späd- och småbarns psykiska hälsa.
Gravida blir mer sårbara
Förändringarna ger ofta utslag i kvinnans känsloliv. Hon blir mer sårbar och sensitiv, något som från naturens sida är tänkt att göra henne bättre rustad som nybliven mamma.
– Många gråter mer och fler kan inte längre se barn som inte har det bra på nyheterna. En del blir argare och spända. Fina känslor är det också flera som känner av, medan andra blir nedstämda. Generellt kan man säga att man reagerar mer på sin livssituation, säger Brean.
Den ökade sårbarheten har också en viktig funktion. Den förbereder nämligen mamman för den krävande tid som kommer.
– Den ökade psykologiska sårbarheten gör det lättare att vända fokus från sitt vanliga liv och fokusera på barnet som kommer. Det är nödvändigt för att hon ska kunna klara av att möta det nyfödda barnets omfattande behov, säger Brean.
Ett annat moment som förbereder mamman på att ta hand om barnet är bandet som knyts mellan mor och barn redan före födseln.
– Det känslomässiga bandet mellan mor och barn börjar redan i graviditeten. Det stärks genom att mamma tänker på barnet. Hon kan fantisera om hur barnet kommer att bli och hur det blir att hålla barnet, säger psykolog Hilde Melsom.
LÄS OCKSÅ: Män kan få graviditetssymptom
Förändrad hjärnaktivitet
– Undersökningar visar att ställen i hjärnan som har med ångest och planering att göra, är extra aktiva före en förlossning, berättar Brean.
Under 2008 scannade den amerikanska forskaren James E. Swain gravidas hjärnaktivitet. Samma scanning gjorde några månader efter förlossningen, och den visade då att aktiviteten i dessa områden var betydligt mindre. Detta eftersom hjärnan först förbereder sig på mammarollen.
Under babyperioden känner man att man klarar av saker, något som gör att man är mindre orolig och inte planerar allt lika mycket.
Att bli mamma förändrar en för alltid
– Den mentala reorganisationen börjar tidigt i graviditeten, når toppen runt förlossningen och försvinner allt eftersom. Allt är biologiskt tillrättalagt. Att bli mamma förändrar en för alltid, men sårbaraheten många känner av förändrar karaktär allt eftersom barnet blir äldre. Man är inte alltid lika sårbarn som i tiden under graviditeten och direkt efter förlossningen, berättar Brean.
LÄS OCKSÅ: «Perfekta» mammor mer deprimerade
Ökad sårbarhet kan leda till ångest och depression
För en del kan sårbarheten ta överhand, något som i värsta fall kan ge förlossningsdepression eller ångest.
– Många kvinnor kan vara sårbara i en fas under graviditeten eller efter förlossningen. Det är inte alla som bara känner en lyckokänsla. Flera känner att de är de enda i hela världen som inte är lyckliga. Kämpar man med en depression kan det hjälpa att prata med familj och vänner. Man kan prata med barnmorskan och om det inte hjälper kan man bli hänvisad till psykolog, säger Melsom.
LÄS OCKSÅ: Vanliga missförstånd om graviditet