Så snabbt kan du bli gravid igen efter förlossningen
Kvinnokroppen blir imponerande snabbt klar igen, men det kan vara smart att vänta!
– Kvinnokroppen är otrolig och en frisk kvinna kan snabbt bli gravid igen, säger barnmorska Siv Anett Hernar Belgum.
Hon berättar att kvinnor kan bli gravida igen vid den allra första ägglossningen efter graviditeten, men när denna kommer kan variera från kvinna till kvinna.
– Nattamning kan skjuta fram ägglossningen något. Hormonellt är det ett betydligt fall i östrogen, progesteronet och koriongonadotropin efter förlossningen. Det kan påminna om övergångsåldern, med torra vaginalslemhinnor och humörsvängningar.
– När man ammar stiger nivån av prolaktin, som kan reducera sexuell lust och motivation till flera barn. Därmed kan man biologiskt sätt tänka sig att amning skyddar kvinnan mot graviditet, förklarar hon.
LÄS OCKSÅ: – Jag tänkte att det var omöjligt
Ökad risk för komplikationer
– Att kroppen börjar förbereda sig på en ny graviditet med ägglossning relativt kort tid efter en förlossning, är som regel ett tecken på att mamma är vid god fysisk hälsa - och därmed i stånd att bära fram ett nytt barn, säger allmänläkare Thea Steinert, svarläkare hos Lommelegen.no.
– Men för mamma kan kort tid mellan förlossning och ny graviditet ge ökad risk för blödning under graviditeten och ökad risk för död, säger hon.
Rekommenderar att vänta minst 12 månader
Hur länge man bör vänta, är enligt Steinert ganska individuellt. Orsaken är att kvinnor kan ha olika kroppsliga utgångspunkt för första graviditeten och eftersom själva graviditeten kan förlöpa olika.
– Rekommendationen är inte absolut, men kvinnor bör vänta minst 12, och helst 18-23 månader, efter en förlossning innan de försöker bli gravida på nytt.
– Orsaken till detta är att forskning kan tyda på att det är ökad risk för tidig födsel och spädbarnsdöd om det går kort tid mellan två graviditeter. Ju kortare tid mellan två graviditeter, ju mer ökar risken, säger hon.
– I utgångspunkt föreligger det cirka 10 procent risk för att föda för tidigt, och risken ökar till 14% om hon blir gravid mindre än sex månader efter förra födseln. Denna risk för tidig förlossning ökar speciellt för kivnnor som har fött prematurt vid tidigare graviditet.
Barnmorska Siv Anett Hernar Belgum pekar på att efter kejsarsnitt är det smart att vänta så att såret får läka. Vid kejsarsnitt är tiden efter förlossningen lite annorlunda än vid vaginal förlossning.
Gynekolog och förlossningsläkare Vivek Sethi har tidigare berättat för Mammasidan att det kommer ta flera veckor innan ett tvärsnitt genom bukväggen läker, och att kvinnor därför bör ta det lugnt en bra stund efter förlossningen.
Andra faktorer kan spela in
Men även om kroppen fysiskt sett blir relativt snabbt klar för en ny graviditet, kan det vara andra faktorer som inverkar på fruktbarheten.
– En kvinna som har gått igenom en traumatisk förlossning behöver tid och hjälp för att bearbeta innan hon är redo för ett aktivt sexliv igen. Det kan också vara upplevelser som behöver bearbetas hos partnern som kan medföra att han inte vill utsätta henne för fler förlossningar, säger barnmorska Siv Anett Hernar Belgum.
– Andra saker som kan påverka är smärtproblem, orgasmproblem och ejakulationsproblem, spänningsproblem eller lustproblem hos båda parter.
LÄS OCKSÅ: Bilder som visar hur en födsel egentligen är
Liten risk för barnet
Enligt läkare Thea Steinert är det liten risk för att barnet ska ta skada av att man blir gravid för snabbt.
– Utifrån studier har det varit tal om att det kan vara risk för reducerad fosterväxt, men det är många faktorer som spelar in på detta - bland annat den fysiska statusen hos mor, graviditetens längd, om det är tvillingar/flera foster, mammas rökvanor, arv och etnisitet, säger hon.
– Kommer yngre kvinnor tåla täta graviditeter bättre än äldre kvinnor?
– Det beror självklart på flera faktorer, men det är troligt att unga, friska kvinnor som lever sunt kommer tåla mer kroppslig påfrestning än äldre kvinnor - men det gäller också många andra saker utöver graviditet. Ålder på pappret kommer inte alltid återspegla den biologiska åldern, svarar Steinert.
– Med det sagt, så kommer generellt sett komplikationer under graviditeten och förlossningen öka något med kvinnans ålder. Det är fler fall av havandeskapsförgiftning och graviditetsdiabetes, och det utförs fler kejsarsnitt hos äldre födande kvinnor än hos de yngre. Risken för missfall och dödfödslar ökar också, och är ett uttryck för att risken för sjukdom eller kromosomfel hos fostret ökar med kvinnans ålder.
LÄS OCKSÅ: 8 vanliga orsaker till att ni inte blir gravida
Tycker graviditet nummer två var tuffare
Tvåbarnsmamman Charlotte (26) berättar att hon blev gravid med nummer två bara sju månader efter att hon fick sitt första barn.
Även om hon tycker det är en stor lycka att ha två täta, säger hon att den andra graviditeten var tuff i början. Speciellt eftersom hennes son sov lite och vaknade många gånger på natten.
– När han blev 10 månader sov han som tur är genom natten och jag började känna glädje över graviditeten. I början på graviditeten var jag mycket illamående och det var jag inte första graviditeten. Men när illamåendet gick över hade jag en fantastisk graviditet utan bäckenlossning som jag hade första gången och jag njöt av tiden, berättar hon.
Charlotte berättar att hon också upplevde stor skillnad på de två förlossningarna. Första födseln tog 13 timmar och hon provade både akupunktur, badkar och epidural.
– Jag fick sy en del och det tog många veckor innan jag återhämtade mig efter förlossningen. Andra förlossningen var mycket bättre, lättare och snabbare. Jag fick förlossningen jag hade drömt om, utan någon smärtlindring och den varade 4 timmar från första värk! Fick sy ett pyttelitet stygn och återhämtade mig snabbt efter förlossningen, berättar hon.
LÄS OCKSÅ: Den perfekta åldersskillnaden