Livsmedelsverket kräver skärpta åtgärder mot listeria

Listeriabakterier är lika vanligt i kallrökt och gravad fisk som för tio år sedan. Det framgår av en stor undersökning av kall- och varmrökt fisk, gravad fisk, mögel- och kittost, samt charkuterier.


– Det är fiskprodukter som är det största problemet när det gäller listeria. Att situationen inte har blivit bättre är inte alls bra med tanke på hur allvarligt äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida kan råka ut. Antalet insjuknade personer har ökat de senaste åren och den trenden måste brytas, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

I undersökningen har man analyserat hur många varor som innehöll listeria och om mängden bakterier överskridit gränsvärdet vid hållbarhetstidens slut. I undersökningen kontrollerades även temperaturen i de provtagna livsmedlen och i utvalda livsmedelsanläggningar, som bereder den här typen av produkter, kontrollerades om listeria fanns i lokaler och på utrustning.

Analysen har gått till så att man har förvarat produkterna vid den temperatur som är angiven på förpackningen fram till bäst före-dag. Därefter har bakteriehalten uppmätts. Undersökningen visar att listeria var vanligast i kallrökt och gravad fisk, där bakterien hittades i 12 respektive 13 procent av proverna. Detta är ungefär samma nivå som när motsvarande undersökning gjordes 2001. 2010 var det dock färre prov som översteg gränsvärdet 100 bakterier per gram. I ost och charkuteriprodukter var listeria ovanligare men den allra högsta halten av bakterier, mer än 10 000 per gram, hittades i en mögelost.

– Det innebär att situationen för rökt och gravad fisk totalt sett inte har förbättrats, säger Mats Lindblad.

Dålig kylförvaring

Eftersom listeria, till skillnad från de flesta andra bakterier, förökar sig i kyla är förvaringstemperaturen särskilt viktig. För de allra flesta fiskprodukter angavs en förvaringstemperatur på 4°C, men för hela 40 procent av proverna var butikens förvaringstemperatur över 4°C och nästan 6 procent förvarades varmare än 8 °C.

– Det är allvarligt eftersom listeria förekom i så stor andel av fiskprodukterna. När varorna förvaras för varmt är risken stor att bakterien förökar sig till skadliga nivåer, säger Mats Lindblad.

Närmare hälften av den kallrökta fisken som kom från utlandet innehöll listeria. Livsmedelsverket har som mål att bryta de senaste årens ökning av listeriafallen.

Fakta

Bakterien Listeria monocytogenes finns överallt i naturen och kan lätt hamna i livsmedel. Till skillnad från andra bakterier växer den även i kylskåpstemperatur. Få blir smittade, men konsekvenserna kan vara allvarliga för känsliga personer, dödligheten uppskattas till 20-30 procent. Känsligast för smitta är personer med nedsatt immunförsvar, äldre och gravida.

Varje år insjuknar 40-70 personer av listeria i Sverige, varav vanligen 1-5 är gravida, och tendensen har varit ökande under slutet av 00-talet i både Sverige och Europa.

Livsmedelsverkets råd till gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar för att minska risken att smittas av listeria:

  • Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum.
  • Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.
  • Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk. Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta.

Tyck till i artikeln - är du orolig för Listeria?

Källa: Slv

stats