Första, andra, tredje...
En graviditet består som bekant av tre stycken trimestrar, alltså tre stycken skeden. Den första räknas som vecka 1-12, den andra vecka 13-26, och den sista vecka 27-40. Här följer lite kort om vad som händer i kroppen under de olika perioderna.
Första trimestern
Vecka 1-12 är fortfarande ett väldigt tidigt skede i graviditeten, och de flesta har kanske inte ens berättat nyheten för alla nära och kära än. Dessa första tolv veckor brukar ses som kritiska i fostrets utveckling och det brukar vara efter dessa som de flesta börjar känna ett lugn inför graviditeten. Illamåendet brukar ofta ha lagt sig och du har förmodligen gått upp lite i vikt.
Bebisen kan vid det här laget (i vecka 12) suga på tummen och klia sig, trots att fostret bara är drygt 6 cm lång och väger cirka 9-13 gram.
Andra trimestern
Från att andra trimestern böjar till att du är i vecka 26 har det verkligen hänt grejer! I vecka 18 är det dags för ultraljud och det går nu att avgöra vilken kön bebisen har, och i vecka 20 kan du fira att du är halvvägs! I vecka 26 väger bebisen ca 850 gram och är lite över 20 cm lång mellan huvud och stjärt, och kan höra ljud. Du själv börjar känna dig tröttare och tyngre; graviditeten börjar verkligen kännas av.
Tredje trimestern
Bebisen växer i en rasande fart, och det börjar bli trångt inne i livmodern. Trots detta kan bebisen faktiskt fortfarande slå en kullerbytta i vecka 30. Från vecka 37 börjar bebisen förbereda sig på att titta ut och brukar börja vända sig och lägga sig med huvudet nedåt. Från och med vecka 37 kan man räkna med att bebisen kan komma, även om de flesta brukar hålla sig inom den beräknade tidsperioden. Tålamodet kommer nog börja tryta rejält för dig nu och du vill bara träffa bebisen nu! Håll ut, det är bebisen själv som bestämmer när det är dags. Till dess kommer du att få acceptera att du känner dig extra klumpig och extremt framtung, men det är såklart värt det i slutändan!