Lilla ostguiden för gravida
Är du ostälskare och har precis blivit gravid? Ostbrickan kan fortfarande vara ett inslag de närmaste nio månaderna, men måste modifieras lite grann.
Anledningen är Listeria-bakterien, som kan härja i vissa ostar. Risken är liten, men skulle du bli infekterad innebär att du får influensaliknande symptom som kan göra fostret sjukt och i värsta fall leda till missfall. Det är alltså bättre att ta det säkra före det osäkra!
Du kan absolut fortsätta att äta ost, men måste välja med omsorg.
LÄS ÄVEN: 30 vanliga gravidcravings
Dessa ostar KAN du äta:
Hårdost
- Gjord på både pastöriserad och opastöriserad mjölk. Som: grevé, herrgård, parmesan, gruyére, appenzeller och emmentaler.
Smältost
- Bredbar ost i tub eller ask.
Fetaost
- från pastöriserad mjölk.
Mozzarella
- nyförpackad.
Ricotta
- nyförpackad.
Halloumi
- nyförpackad.
Dessutom kan all ost som hettas upp till den bubblar, som i såser och gratänger, ätas utan problem.
Dessa ostar ska du UNDVIKA:
Mögelost
- Som: brie, camembert, gorgonzola, chévre.
Kittost
- Som: vacherol, taleggio, munster.
Färskost
- Och annan mjuk ost gjord på opastöriserad mjölk.
Fetaost
- Gjord på opastöriserad mjölk.
LÄS ÄVEN: Ostguiden för gravida
Källa: Livsmedelsverket