Lilla ostguiden för gravida

Är du ostälskare och har precis blivit gravid? Ostbrickan kan fortfarande vara ett inslag de närmaste nio månaderna, men måste modifieras lite grann.


Anledningen är Listeria-bakterien, som kan härja i vissa ostar. Risken är liten, men skulle du bli infekterad innebär att du får influensaliknande symptom som kan göra fostret sjukt och i värsta fall leda till missfall. Det är alltså bättre att ta det säkra före det osäkra!

Du kan absolut fortsätta att äta ost, men måste välja med omsorg.

LÄS ÄVEN: 30 vanliga gravidcravings

Dessa ostar KAN du äta:

Hårdost

- Gjord på både pastöriserad och opastöriserad mjölk. Som: grevé, herrgård, parmesan, gruyére, appenzeller och emmentaler.

Smältost

- Bredbar ost i tub eller ask.

Fetaost

- från pastöriserad mjölk.

Mozzarella

- nyförpackad.

Ricotta

- nyförpackad.

Halloumi

- nyförpackad.

Dessutom kan all ost som hettas upp till den bubblar, som i såser och gratänger, ätas utan problem.

Dessa ostar ska du UNDVIKA:

Mögelost

- Som: brie, camembert, gorgonzola, chévre.

Kittost

- Som: vacherol, taleggio, munster.

Färskost

- Och annan mjuk ost gjord på opastöriserad mjölk.

Fetaost

- Gjord på opastöriserad mjölk.

LÄS ÄVEN: Ostguiden för gravida

Källa: Livsmedelsverket

stats