Kejsarsnitt – fakta om planerat, akut och omedelbart kejsarsnitt
Man kan föda barn på olika sätt, antingen vaginalt eller genom kejsarsnitt. Att föda på det ena eller andra sättet är inte bättre än det andra, utan det viktigaste är att man själv känner sig bekväm i hur man föder - men framför allt att både barn och mamma mår bra. Här får du veta allt om kejsarsnitt.
Varför föda genom kejsarsnitt?
Vissa vill föda genom kejsarsnitt, men anledningarna till det kan variera. Vissa vill göra det på grund av förlossningsskräck, medan andra gör det av medicinska skäl. Här är några vanliga skäl till planerat kejsarsnitt, vilket ju är det enda kejsarsnitt som man kan – som namnet beskriver – planera.
- sätesbjudning
- havandeskapsförgiftning
- flerbarnsfödsel
- modekaka som ligger i vägen
- förlossningsrädsla
- trångt bäcken
Planerat kejsarsnitt
Väljer du att föda genom planerat kejsarsnitt blir man inplanerad för operation, vilket gör att man vet vilken dag du kommer att föda. Under själva kejsarsnittet får man ryggmärgsbedövning som gör att du kan vara vaken under snittet, utan att känna något.
LÄS ÄVEN: Doula på förlossningen - så kan du få hjälp och stöd
Akut kejsarsnitt
Själva ingreppet under ett akut kejsarsnitt är det samma som under det planerade. Skillnaden är, som det låter, att det akuta kejsarsnittet görs oplanerat, och om något under en vaginal förlossning inte går som planerat. Ett akut kejsarsnitt tar ungefär 30–60 minuter från det att läkaren bestämmer att man ska göra akut kejsarsnitt.
Omedelbart kejsarsnitt
Ett kejsarsnitt som är mer än akut är omedelbart kejsarsnitt. Tar läkaren beslut om att det måste genomföras brukar det ta mellan 10–15 minuter innan bebisen är ute. Vid ett omedelbart kejsarsnitt hoppar sjukvårdspersonalen ofta över en del förberedelser som att spara tid, och ofta sövs den blivande mamman med narkos.
LÄS ÄVEN: Planerat kejsarsnitt vs. vaginal förlossning - för- och nackdelar
Källa: 1177