Så kan du minska risken för vaginala bristningar – 8 bra tips
Så kan du minska risken för vaginala bristningar – 8 bra tips - Foto: Foto: Prostock-studio/Shutterstock

Så kan du minska risken för vaginala bristningar – 8 bra tips

Att få en bristning i samband med en vaginal förlossning är något många är rädda för, faktum är att de allra flesta förstföderskor får någon slags bristning. Men vad kan du göra själv för att minska risken? Läs här!


Många hör bristningar i underlivet och tänker direkt på komplicerade sådana som ger men för livet, men så är sällan fallet. Även om så många som 80 procent av alla förstföderskor får någon slags bristning är de oftast okomplicerade och läker bra. Det finns faktiskt vissa saker du kan tänka på inför din förlossning som kan minska risken för bristningar.

8 bra tips som minskar risken för bristningar

1. Knipövningar

Knipövningar hjälper dig att både spänna och slappna av musklerna runt vaginan och bäckenbotten. Att göra knipövningar redan under graviditeten kan hjälp dig att träna och stärka dina muskler inför förlossningen.

2. Lyssna på barnmorskan när du ska krysta

Att krysta rätt och vid rätt tidpunkt kan vara avgörande vid en vaginal förlossning. Det får inte gå för fort när barnet ska födas fram. Därför är det viktigt att lyssna på barnmorskan vad hen säger under krystfasen, när det är dags att krysta och när det är dags att bara andas och inte krysta alls.

3. Massera mellangården

Det finns forskning som tyder på att det minskar risken för vaginala bristningar om du masserar mellangården de sista veckorna av graviditeten. Börja runt vecka 34 och framåt. Använd en bra vegetabilisk olja, som exempelvis kokosolja eller mandelolja och massera in i området mellan slidöppningen och anus. LÄS ÄVEN: Gravid? Vanliga förkortningar att hålla koll på under graviditeten

4. Föd i vatten

Forskningen visar att risken för bristningar av andra graden minskar om du föder i vatten. Det varma vattnet är inte bara smärtlindrande utan värmer även upp vävnaderna i mellangården och ökar blodcirkulationen och hjälper dig slappna av.

5. Välj en annan position än ryggläge

Du som föder bestämmer och du behöver inte ligga platt på rygg, om du inte vill. Risken för stora bristningar minskar om du föder exempelvis stående på alla fyra eller liggande på sidan. Det går jättebra för barnmorskan att hålla uppsikt över din mellangård i de här positionerna också.

6. Perinealskydd

Alla barnmorskor håller perinealskydd, det behöver du inte göra själv. Om du vill kan du hålla en hand på ditt barns huvud, kanske tillsammans med barnmorskan, när barnet föds. Då kan du själv styra farten hur fort det får gå genom att hålla emot med handen och inte trycka på när det känns som att det går för fort. Självklart med barnmorskans guidning om du vill.

7. Varma handdukar

Det är vetenskapligt bevisat att varma, blöta handdukar mot perineum under krystfasen minskar risken för bristningar. Värmen och fukten mjukar upp huden och vävnaderna och ökar blodflödet. Många barnmorskor jobbar redan så, men skynda dig och skriv in det i ditt förlossningsbrev om du inte redan gjort det.

8. Ta det lugnt och slappna av

Lättare sagt än gjort såklart, men försök att h med dig rätt personer på rummet som ger dig den energi du behöver. Om du inte känner att din partner kan göra det jobbet själv så planera för att ta med en extra stödperson. Det kan vara en kompis, din mamma, svärmor eller kanske vill du anlita en doula. Allt för att du ska känna dig lugn och trygg under hela processen. Sammanfattningsvis så är det vanligt med bristningar i samband med en vaginal förlossning, men följ våra 8 tips för att minska risken. LÄS ÄVEN: Medicinsk ordlista - perfekt för att tolka din förlossningsjournal
/
stats