Låg halt av folsyra ökar risken för ryggmärgsbråck hos fostret
Varje år föds ca 25 barn med ryggmärgsbråck och 80 aborter årligen beror på att fostret har åkomman. Folsyra kan miska risken för ryggmärgsbråck men livsmedelsverket vill inte införa berikning i livsmedel i allmänhet. De anser att kvinnor som planerar att bli gravida bör ta folsyra som kosttillskott.
Folat är ett vattenlösligt B-vitamin. I sin naturliga form finns det i grönsaker och bär. Folsyra är det konstgjorda folat som man kan ta som kosttillskott. Ämnet är mycket viktigt för att fostret ska utvecklas normalt och har man brist kan det i värsta fall leda till att barnet får ryggmärgsbråck.
– Det är viktigt att kvinnor i barnafödande ålder tar folsyratillskott. Socialstyrelsen och Livsmedelsverket startar därför planeringen av gemensamma informationsaktiviteter, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande om folsyra.
20-25 barn föds med åkomman varje år vilket innebär ett stort lidande för den som drabbas. Ryggmärgsbråck är också i mer än vart tionde fall orsak till de sena aborterna.
För att förebygga att barnet får ryggmärgsbråck bör kvinnan ta 400 mikrogram folsyra varje dag. Undersökningar har enligt livsmedelsverket visat att ett fåtal kommer upp i de mängderna. Det är viktigt att kvinnan tar folsyran innan hon blir gravid, cirka en månad innan. Att ta folsyra efter vecka 12 har ingen effekt på ryggmärgsbråck.
Varför har då inte vi i Sverige obligatorisk folsyraberikning av livsmedel? Enligt livsmedelsverket så bör man inte berika livsmedel generellt med folsyra eftersom de behov som finns av folat är olika för olika grupper. Om man berikar livsmedel så får hela befolkningen i sig ämnet som eventuellt kan öka risken för cancer för äldre personer. Det finns heller ingen garanti att kvinnorna får i sig rätt mängd även om obligatorisk berikning av livsmedel gjorts.
Det naturliga folatet finns i många livsmedel men livsmedelsverket menar att det kan vara svårt att få i sig tillräckligt genom maten. Vegetarianer och de som äter mycket frukt och grönt kan komma upp i rätt mängd. Minst 500 gram baljväxter, frukt och grönsaker bör man äta.
Livsmedelsverkets lista över folatrika livsmedel:
- baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser
- gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat
- kål som broccoli, brysselkål, blomkål
- rotfrukter som kålrot, rödbetor
- andra grönsaker som röd paprika, majs
- frukt som apelsin, kiwi, honungsmelon
- bär som jordgubbar, hallon, björnbär, svarta vinbär
- fullkornsprodukter, som bröd, råris, fullkornsgryn
- filmjölk och yoghurt
- leverpastej och lever.