Förbered dig inför förlossningen med psykoprofylax

Med psykoprofylax får du lättare med andningen och avslappningen under förlossningen. AnnasProfylax har tagit emot 15 000 par, här berättar Pål och Ida om sin upplevelse med psykoprofylax.


Profylaxkursen AnnasProfylax firar 15 000 par

Sedan starten 2003 har AnnasProfylaxkurs lärt 15 000 föräldrapar att kontrollera andning och avslappning, skapat mentala strategier och peppat pappan som coach inför förlossningen. I uppföljsningsenkäter ser vi att förberedelse ger resultat: mindre användning av epiduralbedövning, färre kejsarsnitt, färre stora bristningar och framförallt: en mycket positiv upplevelse av barnafödandet som ger en bra start på föräldraskapet.

Par nummer 15 000 heter Pål Brattberg och Ida Turesson från Kungsbacka i Göteborg

-Jag hade en bild av det hela som något blodigt och hemskt, berättar Pål. Jag letade efter en bra ursäkt att slippa vara med, men istället började jag skaffa relevant information och det har gjort mig lugnare. Andning och avslappning tror jag kan hjälpa oss båda att ha något att hålla sig till, när det blir jobbigt.

Profylaxkursen AnnasProfylax firar 15 000 par

Intresset för den nygamla förlossningsmetoden psykoprofylax ökar starkt i Sverige. Efter 1970-talets profylax-era när velourklädda pappor och mammor satt i ring och andades tillsammans, försvann den nästan helt från föräldraträningen under mitten av 1980-talet. Effektiva medicinska smärtlindringsmetoder som epiduralbedövnig ökade istället och i snabb takt även kejsarsnitten. Idag föds 22% av alla barn till förstföderskor i Stockholm med kejsarsnitt och 60% använder ryggbedövning. Nicole Silverstolpe som är chefsbarnmorska på Danderyds sjukhus kommenterar utvecklingen:

-Vi har större förväntningar på förlossningen idag samtidigt som vi är räddare att föda. Ett sätt att ”lösa problemet” kan vara att använda mer smärtlindring och kanske till och med kejsarsnitt. Mediadebatten har påverkat oss att tro att kejsarsnitt är något man har rätt till och bör kräva. Istället borde vi reflektera över varför lägga sig på ett operationsbord för att föda.

Läs artikel med kommentarer av chefsbarnmorska Nicole Silverstolpe, Danderyds sjukhus om utvecklingen inom psykoprofylax och förlossning här.

För mer information besök profylaxgruppen.

Eller ring på telefonnummer 08 - 758 02 10.

/
stats