6 tecken på att din förlossning har startat

Höggravid och så redo att föda? Den sista tiden som gravid kan kännas både tung och evighetslång, många ser fram emot att förlossningen ska börja. Men hur vet du när det är dags?

6 tecken på att din förlossning har startat
6 tecken på att din förlossning har startat

Ibland startar förlossningen hastigt utan någon speciell förvarning, som till exempel när vattnet går. Men det är vanligare att du får några förvarningar de sista dagarna innan förlossningen sätter igång på riktigt.

3 tecken på att förlossningen snart startar

1. Några dagar innan förlossningen kan man märka ett rosafärgat slem i trosorna. Ibland kan det även förekomma några droppar blod. Detta är ett tydligt tecken på att det sker något med livmoderhalsen och att din slempropp har lossnat. Men ofta kommer slemmet som skyddar livmoderhalsen under graviditeten inte ut förrän en bit in i öppningsfasen när förlossningen redan är igång.

2. Du kan få kraftiga förvärkar eftersom aktiviteten i livmodern ökar under de sista veckorna före förlossningen. Vid någon tidpunkt kanske du undrar om det är förvärkar eller riktiga värkar du känner. Kraftiga förvärkar är alltså ett tecken på att förlossningen närmar sig men behöver inte betyda att förlossningen är runt hörnet.

3. Att få molande smärtor som kan påminna om mensvärk kan också vara ett tecken på att förlossning är på gång. Mensvärk och molvärk kan lätt förväxls med växtvärk, vilket är väldigt vanligt och kan kännas av under hela graviditeten. Har du molande värk under slutet på din graviditet kan det dock vara ett första tecken på att förlossningen är nära.

LÄS ÄVEN: Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

3 tecken på att förlossningen har satt igång

1. Har du värkar som nu är riktigt smärtsamma och ökar i intensitet är förlossning igång. Vanligt är att värkarna kommer oregelbundet till en början och är olika starka under latensfasen. När du börjar ana ett regelbundet mönster och värkarna kommer med 3-4 minuters mellanrum – då brukar förlossningen vara igång.

2. Om ditt vatten går betyder det att förlossningen har startat. Du kan få värkar när vattnet har gått men många får inga förens flera timmar senare. I vissa fall kommer det inga värkar alls trots att vattnet har gått, men lugn. Det bildas nytt vatten i magen hela tiden. På nästan alla sjukhus vill man sätta igång förlossningen efter två dygn med vattenavgång utan värkar eftersom det finns en risk för infektion. Ring alltid förlossningen när vattnet går – eller när du tror att vattnet gått.

3. Om du har åkt till sjukhuset och förlossningen har startat på riktigt, kollar barnmorskan eller läkaren om din livmodermun har börjat öppna sig eller är mjuk. Är du öppen 4 centimeter och din livmodertapp är utplånad är din förlossning igång.

LÄS ÄVEN:

Latensfasen – första tecknet på att förlossningen har börjat

Aktiv fas – det här händer i kroppen under förlossningen

Utdrivningsfasen – det här händer när barnet föds