Allt om slemproppen: Barnmorskan svarar

Den berömda slemproppen är ett evigt tema bland höggravida kvinnor och frågorna kring den är många. Framför allt undrar man om

Allt om slemproppen
Allt om slemproppen

förlossningen verkligen är igång när slemproppen gått? Här hittar du fakta om slemproppen och svar på frågor från barnmorskan Marie!

Slemproppen bildas för att skydda fostret

Livmodermunnen är den nedersta delen av livmoderhalsen och den del som skiljer slidan från början av livmodern. Runt livmodermunnen och i livmoderhalsen finns det alltid slem som skyddar livmodern mot uppåtstigande infektioner. Redan i fjärde graviditetsveckan har slemmet förändrats och är ett av flera graviditetstecken som en läkare kan notera vid en gynekologisk undersökning. Slemproppen ökar något i omfång under graviditetens gång.

När går slemproppen?

En del kvinnor upplever att det kommer rosafärgat slem och kanske ett par droppar blod, ett par dagar innan förlossningen. Detta är ett tydligt tecken på att det händer något med livmoderhalsen och att det finns en stor chans att förlossningen startar under de kommande dagarna. Det är dock ingen garanti och det kan dröja upp til några veckor innnan förlossningen startar. Att slemproppen gått är inget man behöver ringa till förlossningen om. Det kan också hända att slemmet inte kommer ut förrän i öppningsfasen, när förlossningen redan är igång och ibland kan slemmet också komma ut gradvis precis före eller under förlossningen så att du inte märker det så tydligt.

Slemproppen – så ser den ut

Slemproppen kan se ut på olika sätt och vara olika stor. Ibland släpper hela på en gång och ibland släpper den i omgångar med lite i taget. Oftast är det slemmigt blandat med både gammalt, brunt blod och färskare blod som är rött/rosa. Vissa tycker att slemproppen liknar en brännmanet. Nedan syns ett filmklipp från Instagram där en person håller en slempropp i handen för att illustrera och visa hur den ser ut.

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Flor Cruz (@badassmotherbirther)

Mer: Kroppen efter förlossningen – 15 symptom vi inte pratar om

Barnmorskan svarar på frågor om slemproppen

1. Hej! När jag har varit på toaletten de senaste två dagarna och när jag har torkat mig har det varit en del vitgrått slem på toalettpappret. Kan detta vara delar av slemproppen?

Svar från barnmorskan Marie: Hej. Det beror på vilken vecka du är i. Slemproppen är oftast genomskinlig och ibland lite rosa- och blodfärgad.

2. Min slempropp gick för två veckor sedan och jag har fortfarande en vecka kvar till beräknat förlossningsdatum. Både läkaren och barnmorskan säger att jag varken ska bada i badkaret eller i offentliga bad. Men jag har läst att det är ok att bada även om slemproppen har gått. Vad stämmer?

Svar från barnmorskan Marie: Hej. Oftast föder man samma dag eller inom loppet av en vecka från det att slemproppen har gått, så det är inte länge till som du får vänta på din förlossning. Du kan bada i ditt eget badkar. Man kan ju till och med föda i vatten. Men som sagt: bada hemma i ditt eget bad och inte i simbassäng. Lycka till framöver.

3. Hej. Undrar hur en slempropp kan se ut? Kan den vara uppdelad eller måste det vara en klump. Beklagar detaljerna... Jag har inte haft några direkta flytningar, men två dagar i rad hade jag en del slem som kom ut. Det var vitt och lite gulaktigt. Varje gång jag var på toa och i duschen var jag tvungen att torka flera gånger för att få bort allt. Efter de två dagarna kom det inte mer. Kan det ha varit slemproppen eller är det något annat? Hade sex med gubben dagen innan slemmet började komma.

Svar från barnmorskan Marie: Hej. Vilken vecka är du i? Slemproppen kan komma i delar och under loppet av flera dagar. Den ser ofta ut som en manet och är ibland lite blodblandad. Normalt börjar förlossningen 1-7 dagar efter att slemproppen har gått.

4. Måste slemproppen gå innan vattnet går? Eller kan den gå samtidigt? Alltså, kan vattnet gå även om man inte sett till slemproppen?

Svar från barnmorskan Marie: Ja, detta med slemproppen kan vara så olika. Några märker den och andra upptäcker inte när den ”går”. Oftast kommer förlossningen igång 1-7 dagar efter att slemproppen har gått, men det kan också dröja längre. Det vanligaste är att slemproppen lossnar, sen kommer värkarna och till sist går vattnet. I princip kan slemproppen gå samtidigt med vattnet, men det hör till undantagen. Lycka till.

5. Jag har precis fått veta att jag är gravid i vecka 6. Men jag har rosafärgade flytningar med lite blod. Kan detta vara slemproppen? Jag är väldigt rädd för en spontanabort.

Svar från barnmorskan Marie: Detta är inte en slempropp, men det du beskriver är vanligt i början av graviditeten. Många har lite blodblandade flytningar i början. Slemhinnorna blir sköra och mer lättblödande under graviditeten. Det du kan göra är att kontakta din läkare eller barnmorska om du är orolig!

LÄS ÄVEN:

7 saker du behöver veta om förlossningen

Vad är syftet med slemproppen?