Gravid

Baby 8 månader

Vid 8 månaders ålder är det ofta många milstolpar, både motoriskt och socialt. Plötsligt börjar barnet visa tecken på rädsla för främlingar. Detta är också ett tecken på att barnet knyter sig närmare till sina föräldrar och är mer selektiva i vem det vill vara tillsammans med.

Främlingsfientlighet - ett språng i social utveckling?

Omkring 8 månaders ålder, kommer många barn vara rädd för främlingar, och världen är mest intressant så länge barnet sitter i mamma eller pappas knä. Plötsligt är morföräldrar och mostrar verkligen skrämmande. Andra kan inte bara ta ditt barn i sina armar, som de kunde när barnet var yngre. Det finns stora individuella skillnader i hur barn reagerar på främlingar och hur ängsliga de blir.

Denna fas kommer att passera när barnet har lärt sig att mamma och pappa kommer tillbaka. Var mycket strikt med vem du lämnar ditt barn till under denna period. Barnet ska vara trygg med människor som ska passa det.

Balans och motoriska milstolpar

Någon gång mellan 7 månader och 1 år lär sig babyn stödreflexer som styr grundläggande kroppsrörelser. Den använder dessa stödreflexer till att resa sig från liggande till stående ställning och vice versa. Reflexerna är grunden för utvecklingen av balansen.

En baby på 8 månader sträcker sig efter saker som hålls framför honom. Vissa barn i denna ålder kan nu sitta utan stöd, men endast under korta perioder. Den lutar sig framåt och i sidled i en sittande ställning och testar balansen genom gunga fram och tillbaka. De första gångerna kommer förmodligen barnet att falla åt sidan.

Vissa barn på 8 månader kryper, vissa behöver några månader till på sig och några kryper aldrig. Förstadiet till krypande kan också vara att åla sig på golvet, och att stående gunga på knäna.

het Gjennomsnitt Variasjon
Sitter ensam 7 månader 5-9 månader
Krypa 7 månader 5-11 månader
Dra sig upp ståendes 9 månader 6-12 månader
Står utan stöd 11 månader 9-16 månader
Går ensam 12 månader 12-23 månader
Pincettgrepp 10-11 månader 9-12 månade r

Är ditt hem barnsäkert?

Ditt barn har antagligen börjat förflytta sig runt i rummet, eller så är det bara kort stund tills han kan utforska omgivningarna med en mycket större radie än tidigare. Detta innebär att det är hög tid att göra ditt hem barnsäkert. Ta bort föremål som kan orsaka skador. En trappgrind är också nödvändigt, och se till att barnet inte kan röra heta ytor som till exempel värmeelement och vedspis.

Normal vikt för barn 8 månader

WHO-standard för normalvikt visar stora variationer på hur stora bebisar är vid 8 månaders ålder. Som förälder är det viktigt att du ser att din baby lägger på sig regelbundet och verkar nöjd.

Normal vikt och längd?

WHO-standard för normal vikt visar stora variationer på hur stora bebisar är vid 7 månaders ålder. Som förälder är det viktigt att du ser att bebisen din lägger på sig regelbundet och verkar nöjd.

Vikt pojkar: 6,7 - 11,1 kg
Längd pojkar: 65,5 - 75,7 cm
Vikt flickor: 6,0 - 10,6 kg
Längd flickor: 6,2 - 74,3 cm

Källa: WHO

Orolig eller behöver råd? /RUBRIK

Är du på något sätt oroad över barnets utveckling eller vill ha någon att prata med om barnets utveckling - kontakta din barnavårdscentral!