Barnmorskan svarar: Kan en blödning vara tecken på missfall?

Läsaren skriver och undrar om en blödning i vecka 6. Kan det vara missfall? Barnmorskan svarar.

Bild + nidblödning (ny)

Läsarfråga: Är min blödning tidigt tecken på missfall?

"För två veckor sedan fick jag en rosavattning flytning under tre dagar. Gjorde ett vaginalt ultraljud igår i graviditetsvecka 6+2 och allt såg bra ut. Vi fick se hjärtat slå! Läkaren sa att han såg blodblandade flytningar och jag började blöda mörkt blod direkt efter. Det har fortsatt idag och nu är jag ännu oroligare än innan.

Jag undrar om det kan vara början till missfall eller om jag var känslig där inne och det brast nått under ultraljudet. Kan det vara blödningen som kommer ut som jag fick för två veckor sen? Bör jag vara orolig? Har haft två tidiga missfall i rad på elva månader, men aldrig kommit så långt som nu."

Barnmorskan: "Färgen på blödningen låter som slemhinneblödning"

När man är gravid kan hormonerna göra slemhinnorna mer sköra och lättblödande. Färgen du beskriver på blödningen är en typisk färg på gammalt blod och låter som en slemhinneblödning. Tyvärr kan man aldrig svara helt säkert vad det var. Ultraljudet ger bara en bild på hur det ser ut just nu och inte fem minuter efter.

Missfallsrisken minskar inte bara för att man sett ett hjärta ticka. Visst kan blödningen vara en rest av den du hade för två veckor sedan. Försök att inte oroa dig.