Bevisbaserade råd: Så kan du lindra graviditetsillamående

Här har vi djupdykt i vad som faktiskt hjälper när man är illamående och gravid.

illamående som gravid? Här är tipsen som hjälper!
illamående som gravid? Här är tipsen som hjälper!

Graviditetsillamående är vanligt och kan påverka upp till 80 % av alla gravida kvinnor. Illamåendet kan förekomma under hela graviditeten, men det är vanligast under de första 12 veckorna. Om du lider av graviditetsillamående, finns det flera tips som kan hjälpa till att minska obehaget.

Ät små måltider med små mellanrum

Att äta små måltider ofta kan hjälpa till att hålla blodsockernivån stabil och minska risken för illamående. Försök att undvika stora måltider som kan göra dig överfull och utlösa illamående.

Källa: American College of Obstetricians and Gynecologists. (2018). Morning Sickness: Nausea and Vomiting of Pregnancy.

Undvik starka lukter

Dofter kan utlösa illamående. Försök att undvika starka lukter som matlagning, rökning eller parfym. Om du inte kan undvika en specifik lukt, försök att ha fönster öppna eller använda en fläkt.

Källa: American Pregnancy Association. (2021). Morning Sickness: Causes, Concerns, Treatments.

Drick mycket vatten

Att dricka mycket vatten kan hjälpa till att hålla dig hydrerad och minska risken för illamående. Försök att undvika drycker med hög sockerhalt och koffein, som kan göra dig uttorkad och förvärra illamåendet.

Källa: National Institute of Child Health and Human Development. (2017). Nausea and Vomiting of Pregnancy.

Använd akupunktur

Akupunktur är en traditionell kinesisk medicinsk teknik som kan hjälpa till att lindra illamående. Tryckpunkten för illamående är beläget mellan de två senorna i handleden, cirka tre fingrar upp från handledens veck.

Källa: Smith, C. A., Crowther, C. A., & Beilby, J. (2002). Acupuncture to treat nausea and vomiting in early pregnancy: a randomized controlled trial.

Prata med din läkare om medicinering

Om ditt graviditetsillamående är allvarligt och påverkar din förmåga att äta och dricka, prata med din läkare. De kan rekommendera medicinering som är säker att ta under graviditeten och som kan hjälpa till att lindra dina symtom.

Källa: American College of Obstetricians and Gynecologists. (2018). Morning Sickness: Nausea and Vomiting of Pregnancy.

Att lida av graviditetsillamående kan vara mycket obekvämt, men med dessa tips kan du minska obehaget. Om dina symtom är allvarliga eller påverkar din förmåga att äta och dricka, kontakta din läkare för att diskutera behandlingsalternativ.