Dags att föda: 5 tecken på att förlossningen startat

Hur känns det när förlossningen startar och hur vet man att det verkligen är dags? Det är inte helt enkelt alltid. Vi listar 5 tecken på att förlossningen är på gång.

Sammandragningar som är regelbundna och blir starkare och starkare är et tecken på att förlossningen är nära stundande.
Sammandragningar som är regelbundna och blir starkare och starkare är et tecken på att förlossningen är nära stundande.

5 tecken på att förlossningen startat

1. Vattnet går

Att vattnet går är det mest självklara tecknet på att förlossningen är på gång. Många kvinnor fruktar att detta ska ske på något olämpligt ställe så som på bussen, i affären eller på restaurangen. De allra flesta brukar dock känna av sammandragningar innan vattnet går och hinner därför ta sig till en mindre "ömtålig" plats vid tillfället då det faktiskt sker. När vattnet har gått är det dock hög tid att börja planera transporten till sjukhuset.

2. Du har starka, regelbundna sammandragningar

Även om sammandragningar är ett tydligt tecken på förlossningsarbete så är det många kvinnor som kan ha svårt att urskilja dem från så kallade Braxton Hicks-sammandragningar (mildare variant av sammandragningar). I de flesta fall brukar dock kvinnan känna av skillnaden på smärtgraden mellan dessa. Kontakta din barnmorska – och hon kommer kunna hjälpa dig att avgöra.

3. Slemproppen släpper

En del kvinnor upplever att det kommer rosafärgat slem och kanske ett par droppar blod ett par dagar innan förlossningen. Detta är ett tydligt tecken på att det händer något med livmoderhalsen och att det finns en stor chans att förlossningen startar under de kommande dagarna.

Vill du läsa mer om slemproppen kan du göra det här: Allt om slemproppen: Barnmorskan svarar

4. Du får diarré

Den sista tiden under graviditeten är det vanligt att man får diarré och detta kan vara ett tecken på att kroppen börjar sätta igång inför vad som komma skall. Medicinskt beror det på prostaglandinfrisättningen som sker för att mjuka upp cervix och påbörja förlossningen. Barnmorskan brukar fråga om man varit dålig i magen och hjälpa till att avgöra om det är dags eller inte.

5. Du får plötslig ryggsmärta

Om du plötsligt får extrem smärta i ryggen (oftast i ländryggen) kan det vara ett tydligt tecken. Ryggontet kan bero på att bebisen ligger i vidöppet läge, alltså med huvudet fram och trycker på, men det behöver inte alls vara så. En del känner av sina förlossningsvärkar mer i ryggen även om barnet ligger som det ska.