Gravid

Färdknäppen - Myt eller sanning?

Vi frågade Christina Santesson, barnmorska på Dalens mödravårdcentral, om besökarnas olika knep som en del faktiskt kan vara farliga, både för dig och din bebis.

Du har säkert hört talas om färdknäppen då mannen kommer i kvinnan eller att kvinnan får orgasm och kort därefter ska värkarbetet sätta igång. Eller att ett glas vin kan sätta igång värkarna när du närmar dig ditt beräknade förlossnings datum. Christina Santesson hjälper oss att reda ut vad som är sant och vad som rent av är olämpligt.

Färdknäppen - förlossningen startar efter samlag då mannen kommit i kvinnan.

Christina svarar: Prostaglandin i sperman eller utlöst av kvinnans orgasm mjukar upp cervix och kan därmed leda till sammandragningar, i synnerhet om det är dags för förlossning. Men hur mycket sex som krävs går inte att säga.

Ricinolja och maginfluensa sätter fart på tarmarna som i sin tur orsakar sammandragningar.

Christina svarar: Jag har inte vetenskapliga belägg, men en kraftigt upprörd mage kan eventuellt sätta igång något eller skapa häftigare värkarbete. Man pratar lite om detta på en del kliniker och avråder från intag.

Hinnsvepning - stimulerar frisättningen av prostaglandiner

Christina svarar: Att dra i modermunskanterna har viss effekt.

Alkohol - att ta en snaps eller ett glas vin är direkt olämpligt

Alkohol - Andra knep besökarna känner till är att ta en snaps eller ett glas vin, men fungerar det och hur påverkas egentligen fostret i magen då mamman dricker alkohol?

Christina svarar: Svaret är nej, man använde faktiskt alkohol så sent som för ca 40 år sedan för att stoppa för tidiga värkar och förhindra förlossningen. Visserligen slappnar man av av alkohol så kanske kan det inte stoppa den förlossning som ändå skulle ske i rätt tid.

Men, det är synnerligen olämpligt! Vi vet av studier att 1-2 glas vin orsakar att fostrets andningsrörelser upphör och att fosterrörelserna minskar påtagligt under någon timme efter intag. Barnet blir således mycket alkoholpåverkat, full i klartext. Tänk om den skulle födas i sådant tillstånd.

Har man otur kan det vara direkt farligt. Det är för många svårt att tänka sig att det som för en vuxen kvinna upplevs som avslappnande och trevligt kan vara helt förödande för det lilla växande fostret.

Obs!

En snaps i ett snapsglas är samma mängd alkohol som vin i ett vinglas! Närmare bestämt: 4cl starksprit och 15 cl vin = samma sak i gram alkohol dvs 13-14 gram.

LÄS ÄVEN: Vad är färdknäppen? Och hur funkar den?

Olämpliga knep - du bör undvika

Hoppas studsmatta, tvätta fönster, springa och gå i trappor

Christina svarar: Nej, det kan nog t.o.m. fördröja förlossningen, all aktivitet som ökar stresshormonerna (adrenalin, noradrenalin, cortisol) kan göra det. Dessa hormoner hämmar förlossnigshormonet oxytocin och finns för att skydda en person och hjälpa henne att slåss, fly osv. Sådant går ju inte så bra om man håller på att föda barn.

Att man kommer igång efter fönstertvätt, spring i trappor, studsmatta med mera handlar väl om att man skulle ha kommit igång ändå, det är liksom tid för förlossning, de flesta som tillgriper den här typen av aktiviteter har ju redan gått några dagar över beräknat datum. Att hoppa studsmatta är diirekt olämpligt, det kan skada bäckenbotten, korsband med mera.

Mindre troliga knep

Besökarna tipsar också om hallonbladste, färsk ananas och mirakeldryck gjord på citron, Cayenne, ingefära och honung. De knepen kan inte Christina kommentera då hon inte har en aning om hur de skulle ha ett samband med förlossning.

Massera bröstvårtorna - hämmar amningen som i sin tur ska verka sammandragande på livmodern.

Christina svarar: Oxytocin utsöndras vid amning men inte i sådana mängder att förlossning startar. Knappast troligt att det går att få igång med massage, möjligen hjälpa till något om det ändå skulle starta.

Äta stark mat

Christina svarar: Knappast troligt, vi har väl inte en överrepresentation av förtidsbörder eller mindre överburenhet i länder där men äter mkt stark mat. Möjligen kan det skapa en mycket orolig mage hos en person som är ovan vid stark mat, men hur kul är det att föda barn om man har ont i magen och diarreer?

Finns det något sätt att själv starta förlossningen på?

Christina svarar: Det finns nog inte det, inget som jag vet i alla fall. Man ska ta det lugt de sista veckorna för beräknad förlossning, det är nog det bästa men hjälper ju inte ändå. Kanske är det så att vissa barn behöver få vara kvar i sin mamma några dagar extra.

LÄS ÄVEN: Färdknäpp - vilken ställning är bäst?