Förlossningsvården i kris: "Inte värdigt att behandla barnmorskor på det här sättet"

Förlossningsvården är under hård press – nu larmar Stockholms barnmorskor om en ohållbar arbetssituation.

Barnmorskor i Stockholm larmar om en ohållbar förlossningsvård.
Barnmorskor i Stockholm larmar om en ohållbar förlossningsvård.

I tisdags slog barnmorskor i Stockholm larm om en förlossningsvård i kris, bland annat genom ett uppmärksammat inlägg på Instagram. I inlägget vittnar flera barnmorskor om en förlossningsvård under hög press – det är väntrum som gjorts om till undersökningsrum och vaginala undersökningar som görs i en fåtölj.

Läs mer: Barnmorskor, ett av världens viktigaste yrken men inte i Sverige?

– Det är inte värdigt ett land som Sverige att behandla sina gravida och födande på det här sättet och det är inte värdigt att behandla barnmorskor på det här sättet, säger Rebecca Nilsson, tidigare barnmorskaSödersjukhuset i Stockholm.

Barnmorskan: "Blir inte bättre"

Att arbetssituationen för barnmorskor i Stockholm ser ut som den beskrivs i inlägget är inget nytt för yrkesverksamma i branschen:

– Situationen i Stockholm ser absolut ut såhär. Det har den gjort länge och det blir inte bättre. 2016 stängde två väldigt populära förlossningskliniker i Stockholm, BB Sofia och Södra BB. Sedan dess har ingen ny klinik öppnats, trots att vi under många år blivit lovade en förlossningsklinik på St. Görans sjukhus på Kungsholmen i Stockholm, säger Rebbecca Nilsson och fortsätter:

– Jag kan tycka att det är rimligt att man ska orka med ett liv även utanför jobbet. Att få återhämta sig mellan arbetspassen och få vara ledig när man ska vara ledig. Inte bli inringd, inte bli ombedd att stanna kvar och jobba natt när man gått ett kvällspass.

"Brist på barnmorskor som vill jobba under de villkoren"

Lars Rådén (M), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, bekräftar den ohållbara situationen:

– Arbetssituationen för barnmorskorna är mycket riktigt ansträngd, vilket beror på att vi har problem med att bemanna upp med barnmorskor på våra förlossningskliniker, säger han till SVT Morgonstudion.

Han menar dock att det som ligger bakom de rådande arbetsförhållandena för barnmorskor är att antalet sjukskrivningar ökat, samt att fler har behövt vabba under de senaste pandemiåren – en orsak som Rebecca Nilsson inte riktigt håller med om:

– En stor anledning till att det ser ut som det gör i Stockholm är delvis en brist på förlossningsplatser och en brist på barnmorskor som vill jobba under de villkoren som det innebär.

Detta ska förbättra den krisande förlossningsvården

Det som ska göra förlossningsvården bättre är, enligt Lars Rådén, höjd ersättning för varje förlossning. Detta ska ge cirka 50 miljoner kronor extra till förlossningsvården som klinikerna själva får fördela för att utveckla sin verksamhet på bästa sätt.