Gravid

Förstoppad under graviditeten - så lindrar du den

Under graviditeten uppkommer alla möjliga krämpor, vissa mer godtagbara än andra. En av alla dessa är förstoppning. Vi vet, inte speciellt kul ämne att diskutera, men är något som många gravida kvinnor upplever. Vi har rett ut anledningarna och vad du kan göra åt det:

Förstoppad gravid gravidkrämpor mage

Varför blir man förstoppad?

Tarmrörelserna rubbas av kroppens alla graviditetshormon, vilka gör att tarmarna inte kan fungera riktigt som vanligt. Även det extra tillskottet av järn kan göra magen mer trög och förstoppad. Även livmodern gör att det blir mindre plats för tarmarna i magen, då den växer och blir större allt eftersom.

Hur vet jag om jag är förstoppad?

Ofta går det lång tid mellan toalettbesöken, flera dagar är inte ovanligt. Du kan också känna att det är svårt att tömma tarmen helt trots att du varit på toaletten. Avföringen är hård och det kan börja blöda från ändtarmen när du försöker gå på toaletten. Det är även vanligt att känna sig svullen i magen, må illa och känna dig trött.

Hur kan jag lindra förstoppningen?

- Se till att få i dig mycket fibrer för att stimulera tarmarna. Tips på fiberrik mat är till exempel mycket frukt och grönt. Fibrerna hjälper till vid matsmältningen och håller tarmrörelserna igång.

- Rör på dig. En rask promenad varje dag duger fint.

- Drick mycket så att tarmtransporten underlättas. Fyll en vattenflaska och ha nära till hands hela tiden.

- Ät mindre måltider, oftare. Undvik att äta två-tre stora mål om dagen, utan dela upp dem i fler och mindre mängd. Detta gör att tarmarna håller igång hela tiden.

Om du inte upplever att det blir bättre, kontakta MVC för rådgivning. Laxerande läkemedel måste först godkännas av läkare för att kunna användas.

Källa: babyhjälp.se