"Han engagerar sig inte i vårt kommande barn” - relationsexperten svarar

Namn på barnet, känna sparkar, välja barnvagn. Blivande pappan verkar inte bry sig alls, menar läsaren. Charlotte Sander, relationsexpert, svarar på hennes oro.

Vad gör man när ens partner inte engagerar sig i det kommande barnet? Foto: Thom Holmes/Unspalsh
Vad gör man när ens partner inte engagerar sig i det kommande barnet? Foto: Thom Holmes/Unspalsh
Maila Charlotte dina frågor du också!
Maila Charlotte dina frågor du också!

Läsaren upplever att hennes partner varken är intresserad av att välja namn, känna sparkar eller välja barnvagn. Hon vill bygga en framtid tillsammans – så varför är han så oengagerad? Här är läsarens brev till relationsexperten, och svaret hittar du precis under.

Läsarfråga: "Är det normalt att pappan inte engagerar sig?"

Hej!

Som kvinna och gravid så är det kanske naturligt att man tänker på det kommande barnet lite oftare än pappan. Men jag börjar bli orolig för att han inte har lust att engagera sig alls. Så fort jag försöker komma med förslag på till exempel barnvagn, namn, eller bara frågar om han vill känna på magen när det sparkar, så möter jag ointresse.

Det är inte så att han struntar i mig, utan behöver jag stöd och hjälp med något så får jag det, men det är precis som om han inte förstår att barnet är på väg, jag är "bara" gravid.

Är det normalt att pappan inte engagerar sig speciellt mycket innan barnet är fött?

Jag antar att jag vill "bygga bo" som det så fint heter. Känna att allt är förberett inför nedkomsten, men jag vill så gärna att vi gör det tillsammans!

Relationsexperten svarar: "Han kanske behöver ta det i sin takt"

Hej!
Det här är ett så bra exempel på hur olika förväntningar vi har. Du säger att du vill bygga bo och han hänger inte riktigt med, eller som du uttrycker det: visar ointresse.

Jag är inte så säker på att det är ointresse men han kanske behöver ta det i sin takt och det är inte så säkert att ni just nu synkar i den takten.
Jag tycker egentligen inte det är så konstigt att han "bara" tycker att du är gravid, det är inte så lätt att stå vid sidan om. Tids nog så kommer han att bli varse och då förhoppningsvis så "vaknar" han till och kommer att kliva in.

Ge honom lite utrymme och tid att hinna ifatt, vi tar alla olika lång tid på oss att få olika förändringar i livet att sjunka in och därmed ta ansvar för vår del.

Varma hälsningar Charlotte Sander, relationsexpert på Familjeliv.se.