Gravid

Hemförlossning – så går det till att föda hemma

Bilden av en pressad förlossningsvård och stressade barnmorskor gör att allt fler sneglar på alternativet med hemförlossning. Hur går det till att föda hemma och är det ett alternativ för alla? Läs allt du behöver veta här.

Föda hemma – så går det till

I Sverige idag väljer endast en bråkdel av alla gravida en planerad hemförlossning. I våra nordiska grannländer är den siffran högre och i Nederländerna väljer så många som 30 procent av alla gravida att föda hemma med erfaren barnmorska. Där är planerade hemförlossningar en del av ett väl integrerat system, så är fallet inte i Sverige. I Stockholm kan gravida välja alternativet att föda hemma genom projektet “Min Barnmorska”, annars får man bekosta sin hemförlossning själv och det är inte alltid det finns tillgängliga barnmorskor.

Vem får föda hemma?

Först och främst är det inte för alla att föda hemma. Många vill inte, många känner sig tryggare på sjukhus och då är en hemförlossning inget för dem. Men för de personer som känner en oro inför att föda på sjukhus eller hellre vill vara hemma av olika anledningar kan det passa alldeles utmärkt. Förutsatt att du som gravid är frisk, graviditeten är normal och förlossningen förväntas bli en okomplicerad vaginal förlossning är det inte förenat med någon ökad risk att föda planerat hemma med erfaren barnmorska på plats.

Det är däremot inte rekommenderat att föda hemma om den gravida eller barnet har någon riskfaktor, exempelvis om den gravida har högt blodtryck eller barnet i magen inte växer som det ska. Då är det bättre att föda på sjukhus. Det är inte heller rekommenderat att föda hemma oassisterat, utan erfaren barnmorska på plats, en så kallad "free birth".

Planera för din hemförlossning

Om du funderar på att föda hemma är det bra att börja prata med din barnmorska på mödravården. Hen kan ge dig mer information om var du ska vända dig beroende på vilken region du bor i. När du fått kontakt med en barnmorska som kan bistå din hemfödsel träffas ni och lär känna varandra. Tillsammans gör ni upp en plan för din födsel, hur du vill ha det och vad du behöver ha hemma. Veckorna runt beräknad förlossning har barnmorskan jour och kommer hem till dig när förlossningen har startat.

Fördelar med att föda hemma

För dig som vill föda hemma och kan göra det utan en ökad risk för dig eller barnet finns det flera fördelar. Många gravida oroar sig över att inte få plats på förlossningen och inte ha en närvarande barnmorska under större delen av förlossningen. Det behöver du som ska föda hemma inte tänka på. De positiva aspekterna med att föda hemma kan exempelvis vara:

  • Du känner barnmorskan som närvarar vid din födsel. Ni har tillsammans redan gjort upp en plan och hen vet precis hur du vill ha det.
  • Du vet var du ska vara under hela förloppet. Du behöver inte tänka på att ringa till förlossningen, oroa dig över att inte få komma in eller inte hinna in i tid. Den enda förflyttningen du behöver göra är den du vill göra, mellan soffan och sängen eller badkaret.
  • Risken för stora bristningar är mindre bland de som föder hemma. Många brister inte alls.

Förloppet under en hemfödsel skiljer sig inte annars från en födsel på sjukhus. Du går igenom latensfas, aktiv fas och utdrivningsfas på samma sätt. Det som skiljer sig är att du har samma barnmorskor närvarande hela tiden och du har tillgång till alla bekvämligheter i ditt eget hem. Hur du väljer att föda är helt upp till dig. Vissa vill föda i sängen, andra på golvet eller kanske i badkaret. En del väljer att hyra en birth pool att vara i för smärtlindring och även att föda i.

LÄS ÄVEN: Föda barn i vatten – allt du behöver veta

Nackdelar med att föda hemma

Om du väljer att föda hemma trots någon riskfaktor eller utan erfaren barnmorska finns det ökade risker med att föda hemma. Forskningen som visar att hemfödsel är ett säkert alternativ går inte att applicera på dig som inte fyller upp alla kriterier. Andra nackdelar med att välja en hemfödsel kan exempelvis vara:

  • Du kan inte få medicinsk smärtlindring. Lustgas och epidural går inte att få i hemmet, vill du ha det får du föda på sjukhus.
  • Om det inte finns erfarna barnmorskor som kan ta hand om dig i den region du bor kan det vara en nackdel att föda hemma.
  • Om du bor långt från ett sjukhus är det en risk om något händer. Du ska kunna överflyttas till sjukhus inom 40 minuter om en komplikation uppstår.

Föda hemma – så mycket kostar det

Att föda barn på sjukhus i Sverige är gratis. Oavsett hur snabbt eller lång tid det tar, hur mycket eller lite smärtlindring du tar, eller om du föder vaginalt eller med kejsarsnitt. Förlossningen är gratis för dig. Så är det inte när det kommer till att föda hemma. I region Stockholm är det i dagsläget kostnadsfritt bara för dig som föder hemma genom projektet “Min Barnmorska”, utöver det kostar en hemförlossning ungefär 20 000-30 000 kronor. Beroende på var i landet du bor kan det vara svårt att hitta en hembarnmorska som kan ställa upp.

Barnmorskan är ansvarig för förlossningen hemma

Oftast är det två barnmorskor som närvarar vid en hemförlossning. De är ansvariga för den födande och barnet i magen. De kontrollerar barnets hjärtljud frekvent under hela förloppet för att försäkra sig om att barnet mår bra. De är experter på födandets fysiologiska process och utbildade för att upptäcka om något börjar avvika. Om de ser tecken till att förlossningen utvecklas till en komplicerad förlossning ser de till att den födande flyttas över till sjukhus. Det är ovanligt men det händer att en hemfödsel behöver avbrytas för att istället bli en födsel på sjukhus. Säkerheten för den födande och barnet är alltid det viktigaste. Om en akut situation uppstår så får man ringa en ambulans, precis som vanligt om en akut situation uppstår i livet.

Föda hemma – en vattendelare

Ämnet att föda hemma kan röra upp mycket känslor, både bland barnmorskor och läkare men även bland gravida och personer som har fött barn. Många som har fött barn på sjukhus och haft en jobbig upplevelse kan provoceras av att folk väljer att föda hemma. De kan känna att om de själva fött hemma hade de eller deras barn kanske inte klarat sig. Men att få föda hemma borde vara en möjlighet , även om det inte är för alla.

De flesta kommer fortfarande välja att föda på sjukhus och många kommer behöva föda på sjukhus på grund av riskfaktorer. Men för friska gravida med en normal graviditet och en frisk bebis i magen är det inte farligt att föda hemma. Förutsatt att erfarna barnmorskor är på plats och det går att flytta över till sjukhus om en komplikation uppstår. Det är bevisat i flertalet internationella studier. Oavsett vad folk i din närhet säger är valet ditt, vill du föda hemma gör du det. Vill du hellre föda på sjukhus så gör du det, du väljer.

LÄS ÄVEN: Smärtlindringsmetoder vid förlossning – de här finns

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Har du frågor om hemfödsel? Maila [email protected]

Bildkälla: Andriyko Podilnyk/Unsplash